10 tips voor een veilige reis!

Reizen is leuk, maar houdt tegelijk ook enkele risico’s in. Je gaat naar een ander land en je wordt geconfronteerd met situaties die je niet gewoon bent. Kortom, je wordt een beetje uit je comfort zone gerukt. En dan is de kans steeds groter dat je dingen vergeet of dingen verkeerd doet, soms met zware gevolgen.

Een lijstje met 10 reistips voor een veilige vakantie is dus zeker geen overbodige luxe. Hier gaan we!

Negatief reisadvies?

Veilig reizen begint eigenlijk al bij het kiezen van je reisbestemming. Voor de meeste landen is er natuurlijk geen probleem, maar kijk vooraf toch even of er een negatief reisadvies geldt. Is dit het geval, dan doe je er goed aan om dit reisadvies te volgen. Het spreekt voor zich dat een reis naar een conflictzone meer risico’s inhoudt dan een bijvoorbeeld een trip naar de Spaanse costa’s…

Moet je toch gaan, bijvoorbeeld voor je werk, kijk dan op voorhand of er een Belgische ambassade is gevestigd. Zorg ervoor dat je weet waar naartoe in het geval er toch iets moet mislopen.

Belangrijke reisdocumenten

Maak steeds kopieën van belangrijke reisdocumenten, zoals je paspoort, je vliegtickets en andere reisdocumenten. Bewaar deze niet allemaal op dezelfde plaats, maar spreid ze uit over je bagage. Laat natuurlijk ook een kopie achter voor thuisblijvers.

Bagage

Ook je bagage moet natuurlijk veilig en wel op je bestemming geraken. Kies voor stevige reiskoffers die tegen een stootje kunnen, zodat ze zeker niet beschadigd raken tijdens de reis. Sluit bagage ook goed af met stevige sloten, zodat derden er geen zaken kunnen uithalen, maar ook geen dingen kunnen insteken!

Voorzie ook elk bagagestuk van een label met je naam op, en schrijf erbij hoe mensen je kunnen bereiken.

Medicatie

Op reis eet je vaak gerechten die je maag niet gewoon is. Ziek worden op reis is dus vrij normaal. Neem daarom voldoende medicamenten mee. Zorg ervoor dat je reisapotheek voldoende is uitgerust. Hierbij geldt eerder te veel dan te weinig…

Vooraf vaccineren

Voor vele klassieke vakantiebestemmingen is geen vaccinatie nodig. Dat is anders voor bestemmingen in bijvoorbeeld Afrika of Azië. Indien je naar deze gebieden gaat, check dan zeker 6 weken op voorhand welke vaccinaties je nodig hebt.

Verbanddoos

Op reis kan altijd wel een ongeval gebeuren. Zeker wanneer je van plan bent om te gaan klimmen of andere extreme sporten wil beoefenen. Neem dus voor de zekerheid een kleine verbanddoos mee, met pleisters, ontsmettingsmiddel, zonnecrème, …

Cultuur en normen

Veilig op reis gaan doe je ook door respect te tonen voor de lokale normen en gebruiken. Zeker in meer exotische en verre bestemmingen kunnen gebruiken gelden die enorm verschillen van Westerse gebruiken. Hou hier zeker rekening mee op reis en lees vooraf al over de cultuur en de normen die gelden op je vakantiebestemming, zodat je de lokale bevolking niet tegen de borst stoot.

Gedrag op reis

Ook je gedrag kan bijdragen tot meer veiligheid op reis. Vaak kunnen ook kleine dingen een verschil maken. Loop bijvoorbeeld over straat alsof je de streek goed kent. Indien het teveel opvalt dat je een toerist bent, zal je een doelwit worden voor zakkenrollers en dieven. Bekijk vooraf ook al in welke wijken en gebieden je zeker niet moet komen.

Diefstal beperken

Word je toch het slachtoffer van diefstal, dan kan je best de schade zoveel mogelijk beperken. Neem nooit grote sommen geld mee wanneer je op stap gaat. Ook dure sieraden laat je best gewoon thuis. Op stap gaan tijdens je reis draait om een beetje plaatselijke cultuur opsnuiven en genieten van het land zelf, dure smartphones of iPads kunnen beter even in de kluis op je hotelkamer blijven…

Reisverzekering

Hoe goed je jezelf ook voorbereidt, het risico op een ongeval of tegenslag kan je nooit volledig uitsluiten. Daarom is het altijd interessant om een reisverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je voldoende gedekt bent indien je af te rekenen krijgt met onvoorziene omstandigheden. Een reisverzekering geeft je, naast de vele voordelen, die gemoedsrust die nodig is om ten volle te kunnen genieten van je vakantie!

 

Weet je niet welke reisverzekering je moet nemen of welke voor jou geschikt is? We geven je graag vrijblijvend advies.

 

Bron: Allianz.be

Terug naar overzicht