5 tips om energie te besparen in huis.

De energieprijzen breken alle records dit jaar. Hoe kunnen we ons energieverbruik verlagen? Hoe begin je? In deze blogpost geven we je alvast enkele tips.

1. Verlaag je verwarmingskosten

Jammer genoeg kunnen we de verwarming niet aan de kant schuiven, ook al heeft die een grote impact op onze energieverbruik. Maar gelukkig is het wél mogelijk om de kosten te drukken door enkele maatregelen te nemen.

  • Begin alvast met het voorkomen van warmteverlies door je woning te isoleren. Soms kunnen een paar ‘beetjes’ al een duidelijk effect hebben op je energieverbruik (dubbele beglazing laten installeren, de boiler vervangen…). En als je overweegt om je huis een energetische renovatie te geven, kan je zelfs recht hebben op bepaalde renovatiepremies. Deze verschillen naargelang je in Wallonië, Vlaanderen of Brussel woont.
  • Je kan ook ecologische verwarmingssystemen overwegen, of beter nog, je kan ze combineren! Installeer bijvoorbeeld zonnepanelen met vloerverwarming, of een warmtepomp of condensatieketel met een pelletkachel.

Tip: overweeg om je verwarming 1 graad lager te zetten! Wist je trouwens dat je tot €182 per jaar kunt besparen als je de verwarming één graad lager zet?

2. Pas je verlichting aan

Iedereen weet ondertussen dat je beter je lichten uitschakelt wanneer je ze niet nodig hebt. Maar door de juiste lampen te gebruiken, kan je ook je energieverbruik beperken. Geef de voorkeur aan natuurlijk licht, beperk het gebruik van decoratieve verlichting en ga voor spaarlampen: vervang gloei- of halogeenlampen door LED-lampen.

3. Onnodig verbruik opsporen

Een GSM-oplader die altijd in het stopcontact zit, vergeten stekkers of apparaten die voortdurend in stand-by staan: het lijkt misschien niet veel, maar deze vergeten apparaten en stekkers beïnvloeden je energieverbruik. Overweeg dus om de stekkers uit te trekken of apparaten die je niet gebruikt in ieder geval volledig uit te schakelen.

Tip: om dit proces wat makkelijker te maken, kan je investeren in stekkerdozen met een verlichte schakelaar. Zo kan je alle apparaten in één keer uitschakelen.

4. Slim koken

Ook in de keuken kan je besparen op je energieverbruik door slimme kookgewoonten te leren:

  • Gebruik pannen die overeenkomen met de diameter van de kookplaat.
  • Schakel je kookplaten een paar minuten voor het einde uit om een paar kWh te besparen. Zo blijven ze warm zonder iets te verbruiken!
  • Haal je eten ongeveer 15 minuten voor je begint te koken uit de koelkast.
  • Gebruik indien mogelijk de microgolfoven in plaats van de oven, zeker voor kleine porties.
  • Dek je potten en pannen af wanneer je water opwarmt.

Goed om te weten: in het algemeen verbruikt een kookplaat op gas minder en is het efficiënter dan een elektrische of keramische kookplaat. Bij hoge vermogens is inductie echter de meest energie-efficiënte optie.

5. Gebruik je wasmachine juist

Apparaten zoals wasmachines of droogkasten gebruiken veel energie. Daarom is het belangrijk om er spaarzaam mee om te gaan. Zo kan je, in de mate van het mogelijke, de wasmachine volledig proberen te vullen voor je ze laat draaien en je kan je kleren laten drogen in de open lucht. Is dat geen optie? Gebruik dan zo veel mogelijk de eco-stand.

Vermijd wassen op temperaturen hoger dan 60° en was vooral op temperaturen van maximum 30° of 40°. Als je een tweevoudig uurtarief hebt, kan je proberen de machine vooral tijdens de daluren te gebruiken om meer te besparen.

Tip: heb je ecocheques? Deze cheques zijn specifiek bestemd voor het aankopen van ecologische producten. Maak er dus gebruik van om LED-lampen, een wasmachine en andere onmisbare producten mee te kopen!

Door al deze kleine dingen toe te passen, zou je wel eens verrast kunnen worden door hoeveel je op je energieverbruik kunt besparen in een jaar tijd.

 

Bron: AXA

Terug naar overzicht