Alle voordelen van elektrisch rijden op een rijtje

Twijfel je nog om de overstap naar een elektrische wagen te maken? Lees dan snel verder voor de voordelen die elektrisch rijden oplevert.

Uitstekend voor het milieu

Elektrisch rijden verkleint je ecologische voetafdruk. Zeker als je de wagen oplaadt met hernieuwbare energie van zonnepanelen. Afhankelijk van de afkomst van de elektriciteit bespaar je bovendien 40% of zelfs 100% als het om groene stroom gaat. Omdat een elektrische auto zelf geen CO2 en minder fijnstof uitstoot, gaat de luchtkwaliteit er flink op vooruit. In de toekomst zal de batterij van elektrische auto’s energie kunnen opslaan wanneer er overschot is en terug afgeven voor huishoudelijk gebruik. Koop je een elektrische wagen, dan rijd je niet alleen nu milieubewust maar ben je dus ook helemaal klaar voor een energiezuinige toekomst.

Veel rijplezier

Elektrische wagens zijn uitgerust met de laatste technische snufjes en bieden je meer rijplezier. Je hoeft niet te schakelen, waardoor je direct start en veel sneller kan optrekken, ook in de winter. Bovendien zorgen elektrische auto’s voor heel wat minder geluidsoverlast, omdat ze stiller rijden. Daar bovenop kan je gewoon thuis of op kantoor tanken. Elektrische auto’s zijn ideaal voor korte afstanden, maar dankzij het steeds uitgebreidere laadpalennetwerk worden ook lange afstanden steeds eenvoudiger.

Beter voor je portemonnee

In aankoop is een elektrische wagen vandaag vaak nog duurder dan een conventionele auto. Maar dat compenseer je op andere vlakken. Elektrische auto’s rijden in het algemeen veel zuiniger. Zo is er geen verbruik als de motor stationair draait en wordt de batterij opgeladen bij het vertragen en remmen. De motoren verbruiken ook veel minder energie per kilometer. Omdat elektrische wagens minder slijtagegevoelige onderdelen hebben, liggen de onderhoudskosten zo’n 35% lager dan bij conventionele auto’s.

En ook de overheid doet een duit in het zakje. Elektrische wagens worden in Vlaanderen vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling (BIV).  Ze zijn ook 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskost, net als de aankoop en installatie van een laadpaal. In Wallonië en Brussel worden elektrische auto’s minimaal belast.

Enkele handige tips

  • Het geluid dat je elektrische wagen produceert, is zo stil dat andere weggebruikers je soms niet horen aankomen. Wees dus extra op je hoede!
  • Het bereik van elektrische wagens schommelt rond de 300 km. Check voor je vertrekt altijd of je batterij nog voldoende opgeladen is om het geplande traject uit te rijden.
  • Om optimaal gebruik te maken van je batterij, laad je die best vanaf 30% op en tot slechts 80%. Zo gaat ze langer mee.
  • Trager opladen is beter voor de batterij. Al bespaar je met snelladen wel kostbare tijd.
  • Om de levensduur van de batterij te verlengen, moet je een zo constant mogelijke snelheid aanhouden
  • Door niet bruusk op te trekken of te remmen, belast je de accu minder.
  • Ga je op reis met je elektrische wagen? Stippel je route dan goed uit en check welke stoppunten een laadpaal hebben, waar je je auto zorgeloos kan opladen. Gelukkig zijn er enkele handige apps en websites, zoals Chargemap en Newmotion die je daarbij helpen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Kies ook je accommodatie(s) op basis van de voorzieningen voor elektrische auto’s.
  • Check goed waar je met je laadkaart allemaal kan opladen.
  • Is de kogel door de kerk en wordt je volgende auto elektrisch? Zorg meteen ook voor een goede verzekering.

 

Bron: Allianz

Terug naar overzicht