Alles wat je moet weten over de schuldsaldoverzekering

Bij het afsluiten van een woonlening, ofwel een hypothecaire lening, heb je tegelijk ook schulden bij de bank. Om je partner of erfgenamen financieel te beschermen sluit je best een schuldsaldoverzekering af. Deze verzekering zorgt ervoor dat zij jouw schulden niet erven wanneer je tijdens de afbetalingsperiode komt te overlijden. In beide situaties, of je nu alleen of met een partner een hypothecaire lening afsluit, kan je tussen verschillende verzekeringsformules kiezen:

50% – 50% verzekerd: Dit betekent dat je partner of erfgename(n) de helft van het resterende geleende bedrag zelf aflost/aflossen bij de bank. Het andere deel wordt gedekt door de verzekering.

100% – 100% verzekerd: Dit betekent dat het volledige geleende bedrag bij overlijden door de verzekering wordt betaald.

Op maat: Op basis van het inkomen van jou en je partner bepaalt de bank een dekkingspercentage op maat bijvoorbeeld 70% – 30%. 

De premie van je verzekering wordt op basis van enkele factoren berekend waaronder het te verzekeren kapitaal, de intrestvoet, de looptijd van je lening en je gezondheidsscore. Hoe groter het risico op overlijden hoe hoger dus de premie die je zal betalen. Je leeftijd, rookgedrag en/of gezondheidsproblemen kunnen invloed hebben.

Bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering kan je ervoor kiezen om de premie in één keer te betalen; op termijn berekend is dit de voordeligste optie. Het nadeel is dat het een extra kost is bovenop je investering.

Kies je ervoor om de premie in delen te betalen, dan kan dit jaarlijks gedurende 2/3 van de looptijd van je hypothecaire lening aan een vaste premie of gedurende de volledige looptijd van je lening aan een variabele premie.

 

Terug naar overzicht