Autorijden in de hitte: feiten en fabeltjes

Er zijn zo van die dagen… dat je de auto instapt en het aanvoelt alsof je op een bakplaat de oven wordt ingeschoven. Op warme dagen zijn autoritten niet altijd even aangenaam. Ook bestaan hier rond heel wat fabeltjes. We geven je 7 feiten en fabeltjes over autorijden in de hitte:

1. Zomerbanden slijten niet per se bij hoge temperaturen

Dit is een fabel. Ook al heb je zomerbanden, in de hitte slijten alle banden sneller dan bij normale temperaturen. Controleer tijdig de bandenspanning van je wagen want banden met een te hoge of te lage bandenspanning slijten namelijk sneller.

2. Je raam opendoen is beter dan je airco aanzetten

Dit is een fabel. Hoewel het beter is om de eerste minuten je airco nog niet aan te leggen en je raam open te zetten, geldt dit niet voor de volledige rit. Met open raam rijden zorgt voor een verbreking van de aerodynamische lijn van je auto en zorgt dus voor een hoger brandstofverbruik.

3. De airco maakt automobilisten ziek

Dit is een fabel. Je wordt niet ziek van de koude luchtstroom. Wel is het belangrijk dat je regelmatig de filters van je airco laat vervangen. Hier kunnen namelijk pollen en ziekteverwekkers in zitten en daar kan je wel ziek van worden. Ook wanneer je al een verkoudheid hebt kan het aanzetten van de airco voor snellere verspreiding van het virus zorgen.

4. Ook in de zomer wordt er met zout gestrooid

Dit is een feit! In ons land gebeurt het niet maar bijvoorbeeld in Nederland wordt er bij zomerse temperaturen met zout en pekel gestrooid. Door grote hitte ontstaat het gevaar dat asfalt gaat smelten en schade veroorzaakt aan de wegen. Zout en pekel onttrekken vocht uit de lucht waardoor het wegdek koelt. 

5. Je auto helemaal vol tanken bij warm weer is gevaarlijk

Dit is een feit! Benzine en diesel zetten uit bij opwarming. Benzine wordt opgeslagen bij een temperatuur van vijf tot tien graden. Als het dan buiten 30 graden is, warmt de brandstof snel op. Bij een temperatuurverschil van 20 graden zet de diesel of benzine met twee procent uit. Bij een tank van 50 liter komt dat overeen met een liter extra volume. Om te voorkomen dat je tank lekt, vul je hem dus best niet extra bij na dat je de beveiligingsklik hebt gevoeld. 

6. Auto’s met een airco zijn veiliger

Dit is een feit! In een hete wagen is het reactievermogen van de bestuurder een pak minder en gebeuren bijgevolg meer ongevallen. Bestuurders die de airco aanzetten bij warm weer kunnen zich beter concentreren, ervaren minder stress en hebben een sneller reactievermogen. 

7. Bij extreme hitte kan je een ei bakken op je auto

Dit is een feit! Heb je een kleine honger en heb je toevallig een doos eieren liggen in de wagen? Dan kan je gewoon een lekker spiegeleitje bakken op de motorkap! Om een ei te bakken heb je een temperatuur van 67 graden Celsius nodig, wanneer je wagen in de brandende zon staat bereikt het metaal snel deze temperatuur. Eet smakelijk!

 

Terug naar overzicht