Checklist voor bouwen of verbouwen

Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? Deze checklist helpt je alvast op weg!

Opletten voor overstromingsrisico

Ligt de grond die je van plan bent te kopen dicht bij een plas, rivier of ergens anders waar er overstromingsrisico loert? Dan kan je moeilijkheden ondervinden bij het vinden van financiële dekking bij schade door overstromingen.

Check hier of je grond in een risicogebied ligt: https://www.geopunt.be/actualiteit/2017/augustus/watertoetskaart-overstromingsgevoelige-gebieden-2017-nu-beschikbaar

Ben je toch verkocht aan het stuk grond? Tref dan de nodige maatregelen die ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft bij een overstroming zoals een pompsysteem, terugslagkleppen op de afvoerbuizen, … . Deze preventiemaatregelen kunnen gunstig zijn op de verzekeringsvoorwaarden van je woning.

Gegevens architecten, aannemers en ingenieurs goed bewaren

Werk je samen met één of alle van bovenstaande? Bewaar dan zorgvuldig hun gegevens! Je kan ze nodig hebben (hopelijk niet) wanneer een constructiefout opduikt. Dan kan je beroep doen op hun tienjarige aansprakelijkheid.

Meld je verbouwingen aan je verzekeringsmakelaar

Indien er innemende verbouwingen op je planning staan, vergeet dan niet om je makelaar op de hoogte te brengen zodat hij/zij je brandverzekering kan aanpassen. Indien je dit niet zou doen zal je enkel voor het geregistreerde verzekerde bedrag een schadevergoeding ontvangen en dus niet voor de eventuele meerwaarde die je woning of pand heeft na de verbouwingen.

Twee of meerdere aannemers? Denk aan een veiligheidscoördinator!

Wanneer je meerdere (onder)aannemers hebt die werken uitvoeren aan hetzelfde pand ben je wettelijk verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen.

Verzekeringen tijdens de bouw of verbouwingen

Tijdens de werken kunnen er zaken mislopen, dan is het maar goed dat je verzekerd bent voor eventuele schade of ongevallen. Bij sommige grote bouwfirma’s wordt de ‘algemene bouwplaatsrisico’s verzekering’ reeds opgenomen in de prijs; ga dit na en contacteer je makelaar voor de gepaste financiële dekking van jouw (ver)bouwplannen.

 

Terug naar overzicht