Coronababy’s boomen!

Het werd voorspeld en nu bevestigen de cijfers de vermoedens. De coronacrisis leidt in 2021 tot een echte babyboom. Een geboorte is natuurlijk een fantastische gebeurtenis maar dat heeft ook financiële gevolgen. Hieronder bespreken we enkele zaken die je als ouders in orde moet brengen na de geboorte van je kleinste spruit.

Je leest het goed, ‘na’ de geboorte. Tot op de dag van vandaag is het onmogelijk om een ongeboren baby te verzekeren. Maar wees gerust. Na de geboorte heb je 60 dagen de tijd om je pasgeborene met terugwerkende kracht te verzekeren.

Registratie

Nadat je kindje geboren is, moet je het binnen de vijftien dagen na de geboorte aangeven bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Dan krijg je ineens een aantal uittreksels uit de geboorteakte mee, waarmee je onder andere de kinderbijslag en een de geboortepremie kan aanvragen.

Verzekering

Indien je een collectieve verzekering hebt, bepaalt je werkgever of bijkomende gezinsleden ook kunnen aansluiten. Dit is mogelijk bij de meeste werkgevers. Neem dan contact op met de personeelsdienst van je werkgever binnen de 60 dagen na de geboorte van je kind. De baby wordt dan toegevoegd aan het verzekeringsplan van een van de verzekerde ouders. Als je werkgever je niet toestaat om gezinsleden toe te voegen aan de collectieve verzekering, kan je toch een individuele verzekering afsluiten voor je pasgeborene. Indien jij of je partner een individuele hospitalisatieverzekering hebt, kun je je baby hieraan toevoegen. Zo worden medische kosten van de baby, zoals een verblijf in neonatologie, vanaf de geboorte gedekt.

De kosten van een bevalling en de nazorg lopen snel op. Een deel wordt terugbetaald via de verplichte ziekteverzekering. Een hospitalisatieverzekering is handig om de overige kosten te dekken. Vooraleer je kan beroep doen op een hospitalisatieverzekering, is er vaak een wachttijd van bv. 9 maanden. Je moet de verzekering dus al afgesloten hebben nog voor je zwanger bent.

Premie

Bij de geboorte van een kindje ontvang je een eenmalige geboortepremie: het kraamgeld. De vader of meemoeder vraagt het kraamgeld aan. Het geld wordt aan de moeder betaald. Je kunt de geboortepremie aanvragen vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Het kraamgeld wordt meestal uitbetaald door het kinderbijslagfonds.

Fiscaal ten laste

Je kind zal fiscaal ten laste zijn, maar misschien niet onmiddellijk in je volgende belastingaangifte. Een kind is pas ten laste wanneer het op 1 januari van de belastbare periode deel uitmaakt van je gezin. Kindjes die bv. geboren zijn in februari dit jaar, zullen pas bij de belastingaangifte volgend jaar als fiscaal ten laste opgegeven worden.

Om je kind een goede start te geven voor als het later op z’n eigen benen gaat staan, is het aangeraden om vanaf de geboorte te beginnen sparen of beleggen.

Bent u net bevallen of bent u in blijde verwachting van een (corona)baby, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij bekijken samen met u de verschillende mogelijkheden.

Terug naar overzicht