Enkele tips voor een veilige barbecue!

De zomermaanden vormen het ideale decor voor een smakelijke barbecue op het terras of in de tuin. Aangenaam gezelschap van familie of vrienden, lekker eten, een fris pintje of een koel glaasje wijn: perfecte ingrediënten voor een geslaagde dag. In zulke omstandigheden durven mensen hun eigen veiligheid weleens te vergeten. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen vermijd je dat een ongeluk de pret bederft.

Plaats je barbecue op een vlakke ondergrond

Plaats je barbecue altijd op een stevige en vlakke ondergrond. Zo blijft de bakplaat stabiel en bestaat er geen risico dat de barbecue omvalt en je gloeiend hete kolen over je heen krijgt. Plaats een barbecue dus nooit op een tuintafel, een hellende ondergrond, losse houten planken of stukken karton.

Zet je barbecue uit de wind

Het is niet altijd gemakkelijk om de barbecue aan te krijgen. Een van de trucs is dan om het vuur aan te wakkeren. Doe dit echter op een voorzichtige manier, en vermijd dat je barbecue in volle wind komt te staan. Onverwachte hoge vlammen of hevige rookontwikkeling kunnen namelijk zware schade aanrichten.

Draag passende kledij

Een brandende barbecue maakt de zomerhitte extra zwaar. De verleiding is dan heel groot om weinig kledij te dragen of in zwembroek achter de barbecue te staan. Draag altijd een schort of zorg dat je lichaam voldoende beschermd is. Opflakkerend vuur, opspringende koolresten of opspattend braadvocht kunnen lelijke brandwonden veroorzaken.

Gebruik het juiste aanmaakmiddel

Je kunt een barbecue het best aansteken met bruine aanmaakblokjes. Die zijn reukloos, onbeperkt houdbaar en niet giftig. Gebruik zeker nooit methanol, benzine, brandgel of petroleum: deze aanmaakmiddelen kunnen grote steekvlammen veroorzaken.

Let op de nazorg

Kolen smeulen nog vele uren na, en tijdens die periode blijft je barbecue gevaarlijk heet. Zorg dat niemand onnodig in de buurt komt en houd je kinderen er ver vandaan. Begin pas met opruimen als de barbecue helemaal afgekoeld is.

Tijdens het barbecueën vinden er regelmatig ongevallen plaats. Iemand trapt bijvoorbeeld met een bal per ongeluk de barbecue omver, waardoor een van de gasten een brandwonde heeft. De familiale verzekering kan hier nuttig zijn. Kom dus niet voor onaangename verrassingen te staan. Neem contact op voor advies op maat!

Bron: Allianz.be

Terug naar overzicht