Fout cadeau gekregen? Kan je omruilen en wat met de garantie?

Iedereen heeft dit ongetwijfeld al eens meegemaakt: je krijgt een cadeau maar je vindt het niet mooi, je hebt het al of je bent er niets mee. Mag je het cadeau dan terugbrengen of omruilen en heb je garantie indien het product niet werkt of er schade aan is?

Garantie

In België heb je een wettelijke garantie op consumptiegoederen van 2 jaar en dus ook op cadeaus. Binnen die periode moet de verkoper het product kosteloos herstellen of vervangen. Tijdens de eerste 6 maanden van die 2 jaar wordt er trouwens van uitgegaan dat het gebrek al bij de levering aanwezig was. Let wel op dat je steeds een garantiebewijs moet kunnen voorleggen.

Wanneer herstelling of vervanging niet mogelijk is, dan wordt het contract ontbonden: de consument geeft het goed terug aan de verkoper en krijgt zijn geld terug, dus de prijs van het goed min een eventuele vergoeding voor het gebruik ervan.

Cadeaubon

In België bestaat er geen specifieke wetgeving voor cadeaubonnen. Daarom ga je best even te rade bij de gever van je cadeau of je de bon kan inruilen voor geld, gebruiken tijdens de soldenperiode, verlengen of doorgeven aan iemand anders.

Cadeau omruilen

Om een product te kunnen ruilen heb je altijd het kassaticket nodig. Dat bewijs heeft de verkoper nodig om zeker te zijn dat het product bij hem aangekocht werd. Daarom zal je dus aan de gever van je cadeau moeten vragen om je het kassaticket of garantiebewijs te bezorgen.

Volgens de wet is er geen terugnameplicht maar de meeste winkels laten wel toe om te ruilen of geven een aankoopbon. In de meeste gevallen duurt de ruiltijd 2 weken, soms zelfs 30 dagen.

Omruilen in een gewone winkel hangt dus af van de goodwill van de verkoper, maar op het internet kan je sowieso omruilen. Op Belgische webshops heb je een herroepingsrecht van 14 dagen vanaf de levering van het goed. Binnen die termijn kan je het aangekochte goed terugsturen.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op dat herroepingsrecht. Zo geldt het niet voor dingen die je op maat laat maken, kledij bijvoorbeeld. En een cd of een dvd mag je niet eerst beluisteren of bekijken om hem daarna terug te sturen.

Cadeau verkopen

Durf je aan de gulle gever van het cadeau niet te zeggen dat je het cadeau niet mooi vindt of dat je het niet kan gebruiken, dan kan je nog proberen om je cadeau tweedehands te verkopen. Zo krijg je er toch nog wat geld voor en zal je er niemand mee kwetsen. Let er misschien wel op om enkele weken te wachten voordat je het cadeau doorverkoopt. Zo trap je de gever niet op zijn tenen.

Uiteraard kan je een geschenk dat je zelf niet leuk vindt of niet kan gebruiken, ook gewoon aan iemand anders cadeau doen die er wel blij mee is. Dat kunnen mensen zijn die je kent maar ook organisaties zoals Oxfam, Spullenhulp en Kringloopwinkel zijn blij met tweedehands spullen in goede staat.

Terug naar overzicht