Glaasje op? Gebruik je verstand!

De feestdagen naderen en daar horen natuurlijk de gepaste bubbels bij. Indien je na het feestmaal bij je knuffelcontact terug huiswaarts keert, is het ten sterkste af te raden om nog achter het stuur te kruipen als je onder invloed bent van alcohol. Wanneer je gepakt wordt voor het rijden onder invloed kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor jou maar ook voor je autoverzekering. Kies daarom voor een alcoholvrij alternatief of doe beroep op een taxi.

Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) zijn er jaarlijks meer dan 5400 letselongevallen waarbij ten minste één weggebruiker onder invloed is van alcohol. Dat is maar liefst 12 % van het totale aantal ongevallen in België. Daarom maken we je er graag nogmaals op attent dat alcohol en rijden echt niet samengaan. Ook niet tijdens de feestdagen.

Waarom is alcohol in combinatie met rijden een NO GO?

Alcoholgebruik vermindert de rijvaardigheid. Door alcohol reageer je trager, ben je minder geconcentreerd en je zicht neemt af. Vaak ga je door alcohol ook meer risico’s nemen en agressiever rijden. Je brengt dus niet enkel je eigen leven in gevaar, maar ook die van anderen.

Dronken in het verkeer. Wat met je verzekering?

Wanneer je onder invloed van alcohol een verkeersongeval veroorzaakt, kan de verzekeraar verhaalrecht of regres op jou uitoefenen. Dat betekent dat de schadevergoeding die aan de slachtoffers van het verkeersongeval wordt uitgekeerd, door de verzekeraar mag worden teruggevorderd. Om regres uit te oefenen, dient de verzekeraar aan te tonen dat je als bestuurder vanwege jouw dronken toestand een ongeval hebt veroorzaakt. Het bedrag dat de verzekeraar mag terugvragen kan oplopen tot een maximum van 31.000 euro.

Kan je nog een verzekering afsluiten indien je dronken een ongeval hebt veroorzaakt?

Je verzekeraar zal waarschijnlijk iemand die dronken een ongeval heeft veroorzaakt niet meer verder willen verzekeren aan dezelfde voorwaarden. De verzekering kan in het slechtste geval zelfs opgezegd worden.

Indien je verzekering wordt opgezegd, zal het moeilijk worden om bij een andere verzekeraar een autoverzekering af te sluiten. Als je geen enkele verzekeraar vindt die jouw voertuig wilt verzekeren, kan je terecht bij het Tariferingsbureau. De voorwaarden om beroep te doen op het Tariferingsbureau, is dat je minstens drie weigeringen van een autoverzekering kan voorleggen en dat je op voorhand een jaarpremie betaalt.

Indien je voldoet aan de voorwaarden, kan het Tariferingsbureau je verzekeren. De premie die je moet betalen, zal hoger liggen dan in normale omstandigheden.

Hou het dus steeds veilig! Glaasje op? Laat je rijden…

Terug naar overzicht