Hiep hiep hoera aan de privacy!

In het Van Dale woordenboek wordt privacy omschreven als de persoonlijke vrijheid, het ongehinderd, alleen, in eigen kring of met een partner ergens kunnen vertoeven. Later werd deze definitie aangevuld met ‘zelf bepalen wie welke informatie over ons krijgt en de wens om onbewaakt en onbespied te leven’.

Maar privacy is meer dan een begrip. Privacy is een recht.

Donderdag 28 januari

Op donderdag 28 januari 2021 vieren we de Europese Dag van de Privacy. Symbolisch op die dag want in 1981 werd op diezelfde dag het Dataprotectieverdrag ondertekend. De Dag van de Privacy is opgericht door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. Op die dag wordt er stilgestaan bij de rechten over het gebruik van persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties.

Privacy in de praktijk

De laatste jaren is privacy erg in opspraak als het gaat om gegevensverwerking op digitaal vlak. Het recht om zelf te bepalen wie welke informatie over ons krijgt is een recht waar lang niet altijd aan voldaan wordt. Persoonsgegevens worden vaak te pas en te onpas doorgestuurd of online gedeeld. Ze kunnen op allerlei manieren op plaatsen terechtkomen waar de eigenaar geen toestemming voor gegeven heeft.

Regelgeving

Ongetwijfeld klinkt de term GDPR (General Data Protection Regulation), je bekend in de oren. Dat is een Europese regelgeving die is opgesteld om de verschillende wetten en regels binnen de landen van de Europese Unie te structureren. Waaronder dus ook het omgaan met persoonsgegevens.

Deze regelgeving zorgt dat consumenten specifiek toestemming moeten geven voor de verwerking van hun gegevens. Ook moeten klanten deze toestemming eenvoudiger kunnen intrekken en mogen ze zelfs vernietiging van hun gegevens bij organisaties aanvragen. Daarnaast hebben consumenten recht op dataportabiliteit. Dat betekent dat ze de kans krijgen om hun gegevens bij een organisatie op te vragen zodat deze verzonden kunnen worden naar een andere partij.

Boodschap

Een belangrijke boodschap die de Dag van de Privacy wil brengen is: wees bewust van het recht op privacy en ga er zorgvuldig mee om. Vergeet niet: een gewaarschuwd man is er twee waard! Onderstaande tips kunnen je helpen om jouw persoonlijke gegevens te beschermen op het internet.

 

➔    Maak gebruik van een VPN-verbinding zodat je kan internetten met een beveiligde internetverbinding.

 

➔    Gebruik een sterk wachtwoord zoals wachtwoordzinnen. Bijvoorbeeld: In de zomer van 2021 gaan wij naar zee! Het wachtwoord wordt dan: Idzv2021gwnz!

 

➔    Update je computer en smartphone regelmatig. Ook al heb je niet onmiddellijk de indruk dat een bepaalde update een vernieuwing brengt, meestal krikken ze de beveiliging weer op door gaten te dichten.

 

➔    Voor hackers is het kinderspel om de controle over een webcam over te nemen. Bedek daarom de webcam van je computer met bijvoorbeeld een stukje tape.

 

➔    Vergrendel je smartphone, laptop of tablet. Als je apparaat wordt gestolen of je raakt hem kwijt, dan is het bijna onmogelijk voor iemand anders om bij je gegevens te komen zonder wachtwoord.

Terug naar overzicht