Hoe je woning beschermen tegen koude?

Je woning kan in de winter heel wat schade oplopen. Dit kan je duur komen te staan. Graag geven we je wat tips om je woning te beschermen tegen koude en vorst.

Winterweer kan heel wat schade veroorzaken, denk maar aan leidingen die barsten of een lek in het dak. Thermische isolatie kan hierbij een oplossing zijn. Het belet namelijk dat er warmte verloren gaat en dat er vocht in je woning binnendringt. Met enkele renovatiewerken kan je al voorkomen dat er herstellingen moeten uitgevoerd worden na de winter.

Waarop moet je focussen bij renovatie?

Het dak

Een groot deel van de warmte gaat verloren via het dak en het dakgebinte. Het dak goed isoleren is dus van groot belang. U kunt de isolatie van het onderdak renoveren met isolatiemateriaal in houtvezel of isolatiemateriaal voorzien op de vloer van de zolder.

De muren

Door de muren goed te isoleren hou je in de winter de warmte binnen en ben je beschermd tegen de warmte in de zomer. Als je de gevel wil laten renoveren, kies dan voor thermische isolatie aan de buitenkant met een stijf isolatiemateriaal in houtvezel. Je kan muren ook aan de binnenkant isoleren, maar dat is minder efficiënt en verkleint de ruimte.

Ramen en deuren

Ramen en deuren kunnen koude doorlaten. Nieuwe deuren steken is de ideale, maar ook de duurste oplossing. Als u niet over het benodigde budget beschikt, zijn er ook alternatieve oplossingen:

·   dikke gordijnen voor de openingen plaatsen

·   dichtingen aanbrengen op de kaderranden die door de vleugels worden vastgeklemd wanneer de deuren en ramen worden gesloten

·   isolatiefolie op de ramen kleven

·   isolerende rolgordijnen installeren

 

De leidingen van de verwarming

Slecht geïsoleerde leidingen zorgen voor een hoog verbruik en kosten dus veel geld! Maar de investering in isolatie van de leidingen is in een jaar afgeschreven en dat maakt het nog rendabeler. Leidingen isoleren doe je met mineraalwol of polyethyleen.

Terug naar overzicht