Hoe zorg dragen voor de batterij van je elektrische fiets of step?

Het is zover: je trekt resoluut de kaart van de zachte mobiliteit en ruilt je auto voor een elektrische fiets of step.
Deze nieuwe voortbewegingstoestellen hebben een batterij; als je wilt dat de batterij voor je elektrische fiets of step langer meegaat, kun je er maar best goed zorg voor dragen.

Wanneer en hoe laad ik het best de batterij voor mijn elektrische fiets of step op?

Het is aangeraden om de batterij na aankoop volledig te laten opladen. De aanbevolen omgevingstemperatuur tijdens het opladen ligt idealiter tussen 10 en 20°, maar mag nooit onder 0° of boven 40° liggen. 

Om vroegtijdige slijtage te voorkomen, is het aangeraden om de batterij voor je elektrische fiets of step te gebruiken als ze slechts gedeeltelijk is opgeladen (tussen 30 en 70%). Tenzij je natuurlijk van plan bent om lang onderweg te zijn; dan is het best dat je de batterij volledig oplaadt. We raden je evenwel aan om de batterij om de twee maanden eens volledig te laten opladen.

Hoe zorg ik voor een goed onderhoud van mijn elektrische batterij?

Een fiets waarmee niet gereden wordt, wordt bij voorkeur gestald tussen de 10 en 30°. Als de temperatuur meer dan 30° bedraagt, kan de batterij oververhit raken of zijn lading verliezen. 

Als de temperatuur minder dan 10° bedraagt, kunnen de omgevingskoude en -vochtigheid ervoor zorgen dat de batterij sneller plat is. Als het koud is, raden we je aan om een hoes over de batterij te leggen om zo veel mogelijk warmte te bewaren; als het warm is, zorg er dan voor dat de batterij niet te lang in de zon staat. Maak je batterij bij voorkeur schoon met een vochtige doek.

En hoe zit het met mijn verzekering?

Zo, nu ben je helemaal klaar om te gaan rijden! Maar nog een laatste check voor je vertrekt: weet je welke verzekering en bijstand je geniet bij een ongeval of bij materiële schade? Neem gerust contact met ons op om er zeker van te zijn dat je in alle veiligheid de baan op kunt! We wensen je een veilige rit!

 

Bron: AXA

Terug naar overzicht