Hoor de eerste motoren in de verte al ronken!
Als je goed luistert, hoor je steeds meer en meer vogeltjes fluiten. Ook de bomen krijgen terug verse groene blaadjes en die dikke winterjas kan je al eens vaker aan de kapstok laten hangen. Je leest het goed, de winter maakt stilletjesaan plaats voor de lente. Veel motorliefhebbers zullen het ook al voelen kriebelen want samen met de seizoenswisseling schiet ook het motorseizoen bijna terug uit de startblokken. Dringend tijd dus om je motor vanonder het stof te halen, je helm op te blinken en je rijkunsten aan te scherpen.
Vlekkeloos aan de start
Als je als motorrijder zonder oliesporen en roestplekken aan de start van het nieuwe seizoen wil verschijnen, dan kan je je maar beter goed voorbereiden. Hieronder lijsten we alvast enkele zaken op waarmee je als motorrijder aan de slag kan om jezelf en je ronkende tweewieler klaar te stomen voor een seizoen vol zorgeloos rijplezier.
● Fris je vaardigheden op
Na een periode van lang stil te liggen kan het altijd interessant en leerrijk zijn om je rijvaardigheid op te frissen. Vooraleer je van plan bent om voor het eerst terug een lange rit te maken met je motor, is het altijd slim om eerst eens een klein toertje te doen en zo enkele manoeuvres opnieuw vlot onder de knie te krijgen. Geef jezelf de kans om weer langzaam aan je motor te wennen en je de juiste reflexen weer eigen te maken.
● Check je bandenspanning
Na een periode van winterslaap, kan het zijn dat de bandenspanning van je motor niet meer op punt staat. Daarom is het erg belangrijk om regelmatig de bandenspanning van je motor te controleren. Het is veiliger, beter voor je banden en voor je verbruik. Weet dat rijden met een foute bandenspanning echter zeer gevaarlijk kan zijn. Het weggedrag van je motor wordt onvoorspelbaar, vooral in de bochten.
● Blink je helm op
Haal je motorhelm uit de kast en controleer of hij nog veilig is. Een motorhelm gaat maximaal zeven jaar mee, maar bij intensief gebruik is dat nog korter. Hoe vaker je hem gebruikt, des te eerder je de helm moet vervangen. Is de helm een keer stevig gevallen? Dan kun je hem beter vervangen. Het kan namelijk zijn dat het interne deel van de helm beschadigd is. Gebruik je de helm alsnog en je ga je een keer onderuit, dan biedt de helm niet de maximale bescherming die je van een onaangetaste helm mag verwachten.
● Controleer je motorverzekering
In België is het wettelijk verplicht om een motorverzekering te nemen van zodra je met je motor de openbare weg op wil. Een BA motorverzekering is vergelijkbaar met de BA autoverzekering. Deze verzekering komt tussen bij schade die je hebt veroorzaakt aan derden. Dat kan gaan om materiële schade aan een voertuig, een eigendom, of lichamelijke schade aan derden.
Let op: de BA motorverzekering komt niet tussen bij eigen lichamelijke schade of materiële schade aan jouw motor. De lichamelijke schade wordt wel vergoed indien je beschikt over een bestuurdersverzekering.
Contacteer ons voor meer informatie omtrent de motorverzekering en we bekijken samen met jou de mogelijkheden.
Terug naar overzicht