Hou jezelf en je stalen ros in topconditie tijdens de wintermaanden

In de winter verdient je fiets extra aandacht. Door zorg te dragen voor je milieuvriendelijk vervoersmiddel, zal hij zonder twijfel de koude, mist en nevel trotseren zonder slag of stoot. Wij geven je alvast enkele tips mee om je fiets winterproof te houden.

–       Heb je thuis geen plaats om je fiets binnen te parkeren? Laat hem dan buiten staan maar dek hem wel af met een zeil zodat hij beschermd blijft van vorst en nevel.

–       Wees altijd voorbereid op het donker. Zorg ervoor dat je reflectoren in orde zijn en check of je lichten goed werken. Wil je er zeker van zijn dat je gezien bent? Draag dan een fluohesje.

–       Heeft je fiets geen spatbord? Schaf je er dan snel nog eentje aan. Een spatbord beschermt je fiets tegen schade door vorst, zout, sneeuw en modder.

–       Smeer en reinig je fietsonderdelen regelmatig.

Fiets jezelf warm

Fietsen in de winter bij koud weer is veel fijner met de juiste warme kledij. Niets is irritanter dan fietsen met koude tenen of vingertoppen. De kou kunnen we nu eenmaal niet wegnemen maar je kan je er wel juist op kleden. Vaak volstaat het niet om je zo dik en warm mogelijk aan te kleden. Het is vooral belangrijk om je in laagjes aan te kleden. Zo kan je gemakkelijk iets uittrekken als je te warm hebt. Bij de keuze van een warm paar handschoenen, hou je er best rekening mee dat je nog voldoende grip hebt op je stuur. Ook raden we sterk aan om een helm te dragen. Die beschermt niet enkel je hoofd tijdens het fietsen maar zorgt er bovendien ook voor dat je hoofd lekker warm blijft. Twee vliegen in één klap dus.

Extra tips voor sneeuw- of vriesweer

–       Pomp je banden niet te hard op om meer grip te hebben op de weg. Neem als dat mogelijk is een fiets met bredere banden.

–       Rij niet met een te grote of te kleine versnelling om te vermijden dat je uitglijdt.

–       Zet je zadel niet te hoog zodat je fiets stabieler wordt.

–       Rem niet te hard en rem met beide remmen.

–       Fiets rustiger dan normaal zodat je voldoende tijd hebt om te reageren.

–       Weet dat je de rijbaan mag gebruiken als het fietspad er slecht bij ligt.

 

Maar bovenal, geniet ook van de winterse charmes van de fiets of e-bike. Een rode blos op je kaken, de mooie winterse taferelen en de auto’s kunnen voorbijsteken die staan aan te schuiven in de file. En vergeet niet: winter miles = summer smiles.

Ga je vaak de baan op met de fiets tijdens de wintermaanden? Denk dan eens aan een fietsbijstand. Contacteer ons voor meer informatie of advies.

Terug naar overzicht