Ik begin te werken, maar welke verzekeringen heb ik nodig?

Werk gevonden? Proficiat! Maar welke gevolgen heeft dat op het vlak van verzekeringen?

Aanvullend pensioen

Stort je werkgever een bijdrage in een groepsverzekering of een pensioenfonds zodat jij later een beter pensioen hebt? Soms spaar je zelf ook wat mee. Als je minstens één jaar in dienst blijft, blijft alles van jou en kan het verder renderen, ook al verander je van werk. Maak jezelf vertrouwd met de jaarlijkse pensioenfiche en besef dat het een belangrijk deel van je loonpakket kan zijn. Ga na of het om een bescheiden of een genereus pensioenplan gaat.

Pensioenparen

Van zodra je een eigen inkomen hebt, is het fiscaal interessant om individueel aan pensioensparen te doen, naast het pensioen dat je misschien opbouwt via je werkgever. Hoe vroeger je begint met pensioensparen, hoe langer het geld kan renderen en hoe meer jaren je geniet van het fiscaal voordeel.

Ziekenfonds en hospitalisatie

Ga je zo snel mogelijk inschrijven bij het ziekenfonds. Bovenop de wettelijke bescherming van het ziekenfonds, kan je je extra beschermen in geval van een ziekenhuisopname via een hospitalisatieverzekering. Heel wat werkgevers bieden een hospitalisatieverzekering aan die jou beschermt tegen de kosten van een ziekenhuisopname. De hospitalisatieverzekering biedt meestal de kans alle inwonende gezinsleden te dekken.

Je sluit best meteen aan bij je aanwerving, om meteen gedekt te zijn. Biedt je werkgever geen hospitalisatieverzekering aan? Dan kan je eventueel bij die van een inwonende ouder of partner terecht of een individuele verzekering nemen.

Auto

Als je jouw eigen wagen of die van iemand anders moet gebruiken voor je werk (buiten het woon-werkverkeer), moet je je verzekeraar daarover inlichten. Check ook of je bedrijf een speciale “opdrachten”-verzekering voorziet, zodat je voldoende gedekt bent als je de opdracht krijgt om voor je werk je eigen auto te gebruiken.

Krijg je een leasewagen? Check dan of de nodige boorddocumenten – zoals de groene kaart – aanwezig zijn en ga na welke andere dekkingen er zijn, zoals een rechtsbijstand, of een bestuurdersverzekering voor als je zelf een ongeval veroorzaakt en gewond raakt.

Familiale verzekering

De familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid als particulier maar komt niet tussen voor wat contracten, zoals je arbeidscontract, betreft. Zolang je nog bij je ouders inwoont, ben je gedekt in hun polis en hoef je geen eigen familiale verzekering te nemen. Van zodra je op eigen benen gaat staan, is het wel een absolute aanrader.

Bron: ABC Verzekeringen

Terug naar overzicht