Ik leer mijn zoon of dochter rijden. Wat met mijn autoverzekering?

Het is eindelijk zo ver! Je zoon wordt binnen enkele maanden 18 jaar dus mag hij binnenkort een rijbewijs halen. Als ouder wil je uiteraard dat hij het autorijden snel onder de knie krijgt, dus besluit je je kind zelf eerst wat rijles te geven vooraleer hij rijlessen volgt bij de rijschool. Maar hoe zit dat dan precies met je autoverzekering? En wat als je zoon een ongeval veroorzaakt? Ben je dan wel gedekt door je verzekering? Wij klaren het met plezier voor je uit!

Wat zegt de wet?

Indien je als ouder beslist om je kind met je eigen wagen te leren autorijden, ben je wettelijk voor de BA-verzekering verplicht om jouw verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen.

Wat bij een ongeval?

Je bent wettelijk in orde zodra je verzekeringscontract aangepast is. Indien je verzekering niet op de hoogte was en je zoon of dochter een ongeval veroorzaakt, dan kan de verzekeraar (een deel van) de schadevergoeding die hij aan de tegenpartij moet betalen van jou terugeisen. De verzekeraar kan het hele bedrag enkel terugvorderen bij een opzettelijke verzwijging. Dan is het wel aan hem om te bewijzen dat je dit opzettelijk niet hebt vermeld.

Wist je dat sommige omniumverzekeringen gebruik maken van een jongerenfranchise? Daarbij zal de franchise in geval van een “eigen schade” hoger liggen dan wanneer iemand ouder dan bijvoorbeeld 26 jaar de schade veroorzaakt.

Voorlopig rijbewijs zonder begeleider

Enkel en alleen als je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider hebt, dan mag je alleen rijden. Je hebt dan twee mogelijkheden:

  1. Als jouw ouders hiermee akkoord gaan, mag je met hun wagen rijden en verzekerd zijn als tweede bestuurder. De premie van je ouders wordt dan naar boven herzien. Bovendien kan je zo al wat rijervaring opdoen, waardoor de prijs van jouw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal verlagen wanneer je zelf een eigen wagen hebt.
  2. Als je beslist een auto op je eigen naam te kopen, kan je een verzekering op jouw naam afsluiten. Beginnende bestuurders veroorzaken vaak meer ongevallen, omdat ze niet altijd voldoende ervaring hebben om te reageren op een onverwachte hindernis. Daarom kan de premie van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid redelijk hoog zijn.

Om de algemene kost te verlagen, kan het interessant zijn om te kiezen voor een kleine tweedehandswagen waarmee je de kost van de verzekeringspremie kunt verminderen.

Zit je met vragen omtrent dit onderwerp? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren voor meer informatie!

Terug naar overzicht