Is een griepvaccin nuttig?

Griep duikt elk jaar weer op. Voor sommigen is ze gewoon lastig, voor anderen ronduit gevaarlijk. Moeten we ons laten vaccineren?
Een woordje uitleg.

Is het griepvaccin een mirakeloplossing?

Een prikje en u hoeft geen verstopte neus of spierpijn meer te vrezen … Dat zou handig zijn! Maar om goed beschermd te zijn, moet u zich elk jaar laten vaccineren. De vaccins worden immers samengesteld op basis van niet-geactiveerde griepvirusstammen en aangezien er regelmatig nieuwe stammen opduiken, worden de vaccins telkens aangepast.

Bovendien zijn de vaccins niet 100% doeltreffend. Als er een virusstam circuleert die niet in het vaccin is opgenomen, of als u pech hebt, wordt u toch geveld door de griep!

Het griepvaccin: voor wie?

Ondanks die nadelen, is het voor bepaalde personen toch aan te raden om zich te laten vaccineren. Ook voor u? Ja, indien …

  • U in het tweede of derde trimester van de zwangerschap bent tijdens het griepseizoen
  • U ouder bent dan 65 jaar
  • U 6 maanden tot 18 jaar oud bent en een langdurige aspirinetherapie ondergaat
  • U aan een chronische onderliggende aandoening lijdt, ook als ze gestabiliseerd is, zoals een long-, hart- (behalve hoge bloeddruk), lever-, nieraandoening, een stofwisselingsstoornis, een neuromusculaire aandoening of immuunstoornis
  • U samenwoont met een persoon met complicatierisico (zie de vier bovenstaande punten)
  • U samenwoont met een baby jonger dan 6 maanden
  • U in de gezondheidszorg werkt of in een instelling verblijft
  • U met levende varkens of pluimvee werkt.

 

En als het lezen van deze lijst twijfels oproept, dan kunt u best uw arts raadplegen. Zich informeren op het internet is goed; een professional raadplegen is beter!

U wilt zich laten vaccineren?

Dat doet u het best tussen half oktober en eind november. Het duurt 10 tot 15 dagen voor het vaccin werkt. Vraag bij uw ziekenfonds of de vaccinatie wordt terugbetaald.

U stelt zich vragen over de gevolgen die een ziekte kan hebben voor uw toekomst of die van uw gezin? Praat erover met uw makelaar.

 

Bron: AXA

 

Terug naar overzicht