Is vandalisme verzekerd?

Wanneer spreken we van vandalisme?

Iedereen heeft er al wel eens mee te maken gehad, al dan niet in de onmiddellijke omgeving: afgerukte spiegels, antennes of emblemen, krassen op de wagen, stukgeslagen ruiten, graffiti op gebouwen, bushaltes of treinen, afgerukte bloemen in een voortuintje of een park… Al deze misdrijven vallen onder de noemer vandalisme.

Vandalisme is het moedwillig beschadigen of vernietigen van goederen die eigendom zijn van iemand anders. Voor de daders brengt het in materieel opzicht niets op. Meestal doen de daders het uit verveling, wraak of gewoon om te spelen.

Wat te doen?

Of het nu om je woning, je winkel of je voertuig gaat, doe altijd aangifte bij de politie als je het slachtoffer bent van vandalisme. De politie zal een proces-verbaal opmaken van de feiten.

Voor de herstelling doe je een schadeaangifte bij je verzekeraar. Je geeft het pv-nummer van je klacht door. Zorg ook voor zoveel mogelijk bewijsstukken, zoals foto’s en aankoopfacturen.

Wanneer ben je verzekerd?

Je kan een beroep doen op een verzekering die materiële schade dekt, zoals de brandverzekering, omniumverzekering of de diefstalverzekering. Let wel op voor de uitsluitingen. Hoewel alle brandverzekeringen een dekking omvatten van de schade door brand en glasbreuk, zullen ze bijvoorbeeld niet allemaal de schade door graffiti op de gevel van je woning vergoeden.

Heb je voor je wagen alleen de verplichte BA-verzekering afgesloten, dan moet je de herstelling van je wagen zelf betalen. De BA-verzekering vergoedt alleen de schade die jij zelf toebrengt aan de tegenpartij wanneer je een ongeval veroorzaakt. Ook de meeste mini omniumverzekeringen vergoeden geen schade door vandalisme. En hoewel je omnium van pas komt om die deuk uit je nieuwe auto te helpen, toch kan het zijn dat louter schade aan je banden niet opgenomen is in de voorwaarden van je verzekeringsovereenkomst. Hou er ook rekening mee dat de meeste polissen een franchise omvatten. Een deel van de schade zal je dan zelf moeten betalen. Check dus altijd goed de polisvoorwaarden of vraag advies aan je verzekeraar.

 

Bron: abcverzekeringen.be

Terug naar overzicht