Je autoverzekering tijdelijk schorsen, is dat een goed idee?

1 op 3 Belgen laat auto vaker staan door dure brandstof: kan je jouw verzekering ook tijdelijk schorsen?

Je auto tanken kost tegenwoordig een pak meer. Daardoor laten steeds meer Belgen hun auto staan, dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vias. Kan je jouw verzekering ook tijdelijk on hold zetten wanneer je jouw auto tijdelijk niet gebruikt? En is het slim om dat te doen, of is het sop de kool niet waard?

De hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat we onze auto minder of zelfs niet meer gebruiken. 35 procent van de Belgen geeft aan de auto minder vaak te gebruiken, 28 procent zegt zich ook minder vaak te verplaatsen. 14 procent van de Belgen geeft aan dat ze hun auto zelfs vervangen door een ander vervoermiddel, zoals het openbaar vervoer of de fiets.

Kan je jouw autoverzekering tijdelijk schorsen?

Een verzekering schorsen is iets ingewikkelder dan aan je makelaar of verzekeringsmaatschappij gewoon een bericht sturen dat je een paar maanden niet-verzekerd wil zijn. Je moet hen ook de ‘groene kaart’ terugbezorgen. De ‘groene kaart’ (is niet meer groen maar ziet er intussen al een tijdje wit uit), is de verzekeringskaart die het officiële bewijs is dat je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebt afgesloten voor je voertuig. Als je ze inlevert, betekent dat dat je niet meer officieel verzekerd bent. Dat heeft grote consequenties. Je mag geen minuut meer met je auto rijden. Je auto moet ook op privé terrein gestald worden, en zowel rijden als parkeren op de openbare weg is verboden. En je bent uiteraard niet meer verzekerd tegen welke schade ook.

Nummerplaat terug

Sommige verzekeringsmaatschappijen vragen bovendien nog dat je voor het on hold-zetten je nummerplaat laat schrappen bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. Dat doe je door de DIV je nummerplaat toe te sturen. Nadien krijg je bericht dat je niet meer ingeschreven bent, en krijg je het teveel betaalde deel van de wegenbelasting terug. Om je auto nadien weer te laten inschrijven, moet je je verzekeraar verwittigen en opnieuw aankloppen bij de DIV voor een nieuwe nummerplaat. Laat je hetzelfde voertuig opnieuw inschrijven als eigenaar, dan hoef je de BIV (Belasting op Inverkeersstelling) niet meer te betalen. Maar je betaalt nog wél voor de nieuwe nummerplaat. Je merkt het meteen: ’t is ontzettend veel gedoe als het om een opschorting gaat die maar een maand of twee duurt…

Beveilig tegen diefstal

Misschien heb je naast de verzekering BA (Burgerlijke aansprakelijkheid) ook een mini-omnium lopen, die je verzekert tegen diefstal, storm of brand. Ook die dekking kun je een paar maanden opschorten. Vergeet wel niet dat je wagen dan niet langer verzekerd is tegen diefstal of andere schade. Je stalt hem dus maar beter op een veilige, liefst afgesloten plaats.

Bron: HLN

Terug naar overzicht