Laat de auto staan, grijp je fiets! Duurzaam op weg tijdens Week van de Mobiliteit

Ieder jaar organiseert het Netwerk Duurzame Mobiliteit “de Week van de Mobiliteit”. Een actie om weggebruikers te motiveren én aan te moedigen om hun auto in te ruilen voor een duurzamer verplaatsingsmiddel. Jouw bloedeigen voeten, bijvoorbeeld? Bovendien, ben je, naast klimaatbewust, als zwakke weggebruiker extra beschermd door de wet!

De zwakke weggebruiker

Doorsta je dagelijks enkele routineuze kilometers onderweg naar je werk? Dan is het in de ochtendrush vast makkelijker om in je wagen te springen, dan je sportschoenen aan te trekken… Alhoewel, schoenen draag je anyway, toch? Het maakt jou bovendien een pak gezonder én bevordert jouw ecologische voetafdruk!

Maar hoe ga je veilig de baan op als voetganger of fietser? Want zoals de naam doet vermoeden, ben je een zwakke prooi op de baan die dat extra tikkeltje bescherming wel degelijk kan gebruiken. Automatisch word je als zwakke weggebruiker vergoed bij een ongeluk. Of je nu in fout bent of niet, jouw aansprakelijkheid staat los van de vergoeding waar je als zwakke weggebruiker altijd recht op hebt.

Familiale verzekering

In principe hoef je als zwakke weggebruiker geen verplichte verzekeringen aan te gaan om de baan op te kunnen. In tegenstelling tot een autobestuurder, is hier wel een verplichte BA autoverzekering van toepassing. Desondanks is het aangeraden om te anticiperen op onverwachte situaties, waarin jij als zwakke weggebruiker terecht kan komen. Denk bijvoorbeeld aan volgende situaties:

  • Een voetganger steekt het voetpad over én wordt omvergereden door een auto die door het rood rijdt.
  • Een auto neemt zijn voorrang van rechts, maar een fietser snijdt hem de pas af, waardoor deze ten val komt.

Een familiale verzekering komt hierin tussen van zodra er sprake is van schade aan derden. Stel dus dat jij in fout bent, dan vergoedt deze verzekering de kosten.

Rechtsbijstandverzekering

Hoewel iedere autobestuurder een autoverzekering dient te voorzien, is dat niet altijd het geval. Om je tegen deze worst case scenario te behoeden, kan je jezelf sterk zetten met een rechtsbijstandsverzekering. Stel dat beide partijen niet tot een onderling akkoord komen, dan kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering die eventuele advocaten- en gerechtskosten vergoedt.

Uiteraard, zijn de familiale verzekering en de rechtsbijstandverzekering niet de enige waardevolle verzekeringen voor jou als zwakke weggebruiker. Voor meer info, kom gerust langs op ons kantoor.

Terug naar overzicht