Malware besmet vooral kmo’s

De berichten in de media zijn tegenwoordig schering en inslag: elke dag hacken cybercriminelen duizenden websites. Computers worden geïnfecteerd met kwaadaardige software en bedrijven lopen miljoenenen schade op.

Hoe afhankelijker we worden van alle digitale toepassingen, hoe kwetsbaarder we ook zijn. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat cybercriminaliteit (waarbij criminelen inbreken op computers, smartphones of netwerken) uitgegroeid is tot de grootste vorm van financieel-economische misdrijven in ons land.

Uit cijfers van Ponemon Institute blijkt dat bijna de helft van de kmo’s het afgelopen jaar slachtoffer van malware werd.  Een cyberaanval kan een bedrijf al snel gemiddeld 80.000 euro kosten en de schade loopt vooral op wanneer de productie komt stil te liggen.

Malware?

Malware is kwaadaardige software die, bijvoorbeeld via een e-mail je netwerk binnendringt en onbruikbaar maakt of gevoelige informatie steelt. Cybercriminelen blokkeren zo de werking van je bedrijf en gijzelen ze je gegevens tot je hen ‘losgeld’ betaalt. Malware is één van de meest voorkomende vormen van cybercrime. Om malware te downloaden volstaat het vaak dat een medewerker een onbetrouwbare link aanklikt.

Maar hoe kunnen KMO’s zich beschermen tegen online dreigingen?

Laat je bedrijf nakijken

Doe beroep op een vertrouwde IT-partner. Dankzij enkele doelgerichte maar onschuldige “test-aanvallen” kunnen ze de zwakke plekken binnen je netwerk blootleggen. Zo hoeven ze enkel in te grijpen waar nodig.

Neem voorzorgen

Virusscanners, firewalls, monitoring, … kunnen de veiligheid enorm verbeteren omdat incidenten op die manier vlug opgespoord en aangepakt kunnen worden.

Awareness

Niet enkel de soft- en hardware moet onder het vergrootglas, ook de mensen die er mee werken zijn zich vaak onvoldoende bewust van risico’s. Onveilige links of kwaadaardige bijlagen worden maar al te vaak aangeklikt. Door bewustmaking en training kunnen de grootste risico’s vermeden worden.

Een cyberpolis?

100% zekerheid kan jammer genoeg niemand garanderen. Een gespecialiseerde cyberpolis zorgt voor die extra gemoedsrust.

 

Terug naar overzicht