Onverwachte uitgaven? Spaarbuffer to the rescue!

Het is nooit fijn om zware onverwachte kosten te hebben. Zeker niet als uw spaargeld u het niet toelaat. Daarom willen we benadrukken hoe belangrijk het is om een spaarbuffer te hebben. Zo vermijdt u in de toekomst problemen wanneer u voor onverwachte uitgaven komt te staan.

Groot of klein spaarvarken

Een spaarbuffer, al goed en wel maar hoeveel zou zo’n bedrag gemiddeld moeten bedragen om gewapend te zijn tegen onverwachte kosten? De minimale grootte van uw geldreserve hangt af van onder andere uw vaste lasten, uw inkomen en uw gezinssituatie. Ook uw verzekeringen doen ertoe. Hoe beter u verzekerd bent, hoe kleiner uw buffer moet zijn.

Wanneer u in een eigen huis woont, hebt u meer reserve nodig dan een persoon die in een huurhuis woont. Het is ook altijd verstandig om wat extra geld aan de kant te houden voor in het geval dat u een financiële tegenvaller zou hebben en u uw wagen absoluut niet wilt verkopen.

Wanneer het spaarvarken breken

Algemeen gesteld zijn er 4 grote categorieën van omstandigheden waarvoor het handig is om een geldreserve te hebben staan en die eventueel te gebruiken. Als eerste is dat om dure maanden te overbruggen. September is voor ouders van schoolgaande kinderen namelijk een zeer dure maand. Ook december is een dure maand aangezien we dan volop kerstinkopen doen en achter cadeautjes gaan jagen voor de ganse familie. Vervolgens is het ook handig om een spaarbuffer te hebben voor wanneer het nodig zou zijn om meubels, elektronische toestellen of huishoudapparatuur te vervangen. Stel dat uw smartphone per ongeluk in het toilet valt, dan wilt u waarschijnlijk snel weer een nieuw exemplaar. Ook voor onverwachte herstellingen, zoals bijvoorbeeld aan uw wagen of elektrische fiets, is het aangeraden om een spaarcentje aan de kant te zetten. Tot slot zijn er ook nog de omstandigheden waarbij kleine onderhoudswerken nodig zijn aan uw huis. Een verstopt toilet of een voordeur die niet meer goed sluit, zijn ongemakken die u snel van de baan wilt hebben maar waar wel een prijskaartje aan hangt.

Spaarvarken vullen

Het is niet voor iedereen even makkelijk om maandelijks een bedrag opzij te zetten. Toch zijn een er aantal zaken waarmee u rekening kan houden om zo geld uit te sparen en aan de kant te zetten. Zo is het interessant om bij grote aankopen in de supermarkt, te profiteren van kortingen en prijzen voldoende te vergelijken. Daarnaast kan u het budget dat u maandelijks spendeert aan brandstof voor uw wagen sparen door vaker de fiets te nemen.

Terug naar overzicht