Ook u kan genieten van onderstaande kerstactie

Stoppen met roken, de garage opruimen of tien kilo afvallen, er zijn genoeg goede voornemens om in 2021 op je to-do list te zetten. Of je ze zal volhouden? Dat is nog maar de vraag. Wij geven alvast een paar voornemens cadeau die jou het leven, zowel op korte als op lange termijn, een pak veiliger, goedkoper of makkelijker zullen maken.

1.   Ruim de harde schijf van je computer op

Oude gegevens die niet meer nodig zijn en documenten en software die op meerdere locaties op de pc staan, kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Zo is er meer ruimte voor nieuwe gegevens, zoals bijvoorbeeld foto’s van tijdens de kerstvakantie.

2.   Verander al je wachtwoorden

Het is verstandig om regelmatig wachtwoorden te wijzigen, met name wachtwoorden voor webshops en sociale netwerken. Kies altijd een sterk, lang wachtwoord met daarin zowel grote als kleine letters, cijfers en speciale karakters. Vermijd woorden die in het woordenboek terug te vinden zijn en zorg voor verschillende wachtwoorden bij verschillende sites.

3.   Doe een check-up van je verzekeringen

Een gemiddeld gezin spendeert ongeveer een maandloon per jaar aan verzekeringen. Dat is op zich al een goede reden om je verzekeringsportefeuille jaarlijks tegen het licht te houden. Ga na of je verzekeringen nog aangepast zijn aan jouw behoeften. Zo is je auto misschien al een paar jaar oud, waardoor een omnium weinig zinvol is. Of misschien heb je een huis gerenoveerd en is jouw brandverzekering niet meer aangepast.

4.   Zoek alternatieven voor je spaarboekje

Geld op een spaarboekje brengt amper nog iets op. Kijk daarom uit naar alternatieven. Een beginnende belegger kiest het best voor een portefeuille die het risico maximaal spreidt. Met een gemengd beleggingsfonds kan men bijvoorbeeld een heel gespreide portefeuille met tientallen aandelen en obligaties kopen. Dat kan zelfs voor uiterst kleine bedragen. Elke bank biedt wel zo’n gemengd fonds aan, vaak voor verschillende risicoprofielen, zodat zowel de risicomijdende als de risicominnende belegger zijn gading vindt.

5.   Investeer in jezelf

Levenslang leren helpt je langer aan de slag te blijven. Met het Vlaams opleidingsverlof hebben werknemers in de privésector recht op maximaal 125 betaalde verlofuren om een opleiding te volgen. Ofwel volg je een arbeidsgerichte opleiding die is geregistreerd in de databank Vlaamse opleidingsincentives. Zo kan je jezelf bijvoorbeeld omscholen tot zorgkundige of een talencursus volgen. Ofwel ga je voor een loopbaangerichte opleiding. Wie opleidingsverlof neemt, heeft recht op een (eventueel beperkt) loon.

6.   Bouw een extra pensioenkapitaal op

Op mypension.be kan je nagaan hoe hoog jouw wettelijk pensioen zal zijn en hoeveel pensioenkapitaal je via jouw werkgever hebt opgebouwd. Als dat bedrag tegenvalt, moet je zelf een appeltje voor de dorst opbouwen. Een fiscaal vriendelijke manier zijn stortingen in een pensioenspaarfonds of -verzekering.

 

Doe je al aan pensioensparen en bouw je weinig of geen pensioenkapitaal op met een pensioenplan van jouw werkgever? Met het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW) kan je op eigen initiatief via jouw werkgever een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen. Daarbij stort de werkgever maandelijks een deel van jouw nettoloon aan de verzekeraar of de pensioeninstelling van jouw keuze.

Terug naar overzicht