Op reis met je hond: alles wat je moet weten
Waarom je hond bij familie of in een hondenhotel achterlaten als hij gezellig mee op reis kan? Ontdek waarop je moet letten als je met je hond op reis vertrekt. Zo ben je perfect voorbereid en kun je samen met je trouwe viervoeter zalig genieten van je vakantie.
Breng je papierwerk tijdig in orde
Als je je hond mee op reis wilt nemen, is een goede voorbereiding key. Naast de reis zelf moet je immers heel wat administratieve formaliteiten voor je hond in orde brengen vóór je op vakantie vertrekt.
Reizen met je hond binnen Europa
Reis je naar een Europees land, dan moet je hond:
- gechipt zijn;
- ingeënt zijn tegen hondsdolheid;
- een geldig Europees huisdierenpaspoort hebben;
- behandeld zijn tegen vossenlintworm (als je naar een land reist waar de lintworm niet voorkomt, zoals Finland, Ierland, Malta, Noorwegen of Noord-Ierland).
Reizen met je hond buiten Europa
Buiten Europa is een en ander wat gecompliceerder. Daar verschillen de regels naargelang het land van bestemming. Informeer je dus goed. Op de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid vind je een overzicht van de verplichtingen.
Kijk vooraleer je vertrekt ook na of je gegevens in de DogID-databank nog up-to-date zijn. Als je je hond kwijtraakt in het buitenland, kan de lokale politie of dierenarts hem mogelijk via de microchip opsporen.
Op reis met je hond: neem je de auto, het vliegtuig of de trein?
We geven je ook graag nog wat tips mee naargelang jij en je hond met de auto, het vliegtuig of de trein op vakantie gaan.
Met je hond op autovakantie
- Maak je hond vertrouwd met je auto. Dat maakt de rit heel wat minder stresserend.
- Zorg voor een aangenaam binnenklimaat in de auto. Zonnewering en airco kunnen daarbij helpen.
- Stop onderweg regelmatig voor een korte pauze, zodat je viervoeter even kan rondwandelen, plassen en drinken.
Met je hond in het vliegtuig
- Informeer je grondig bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Veel regels rond dieren in het vliegtuig verschillen namelijk tussen vliegtuigmaatschappijen.
- Mag je hond mee als handbagage of moet hij in het ruim?
- Zijn er bepaalde eisen voor de transportbox?
- Laat je hond tijdig kennismaken met de bench, zodat hij minder angstig is tijdens de vlucht.
Met je hond op reis met de trein
- Pluis uit wat het beleid van de maatschappij is inzake reizen met honden. In sommige gevallen zijn huisdieren namelijk niet toegelaten. Andere rekenen dan weer een supplement aan.
- Laat je hond gewoon worden aan zijn transportbox vóór je op reis vertrekt.
Bezoekje met de hond aan de dierenarts
Ook een bezoek aan de dierenarts met je hond mag vóór je op reis vertrekt zeker niet ontbreken. Die checkt of de inentingen nog geldig zijn. Tip: zoek op voorhand een lokale dierenarts in de buurt van je verblijf. Als er iets mis is met je hond, kun je daar altijd terecht voor hulp en advies.
Boek een hondvriendelijk vakantieverblijf
Het is niet altijd eenvoudig om een leuk verblijf te vinden waar honden welkom zijn. Daarom zetten we hieronder enkele handige websites op een rijtje, waar je hondvriendelijke vakantieverblijven in heel Europa vindt. Dat bespaart je alvast heel wat opzoekwerk.
Check je verzekeringen vóór je op reis vertrekt
Wat als je hond iemand bijt? Met de juiste verzekeringen kun je zorgeloos op reis vertrekken. Je familiale verzekering dekt schade die je hond aan derden veroorzaakt, ook in het buitenland. Wil je je ook voor medische kosten indekken? Dan kun je een speciale hondenverzekering nemen. Die dekt wereldwijd chirurgische, radiologische en farmaceutische kosten. Ook de verblijfkosten in de dierenkliniek worden terugbetaald. Als er op reis iets met je favoriete reisgezel gebeurt, kun je hem dus de zorg geven die hij nodig heeft, zonder je druk te moeten maken over de hoge dierenartskosten.
Heb je nog vragen over je verzekeringen? Neem dan zeker contact op met je verzekeringsmakelaar. Hij geeft je persoonlijk advies over de verzekeringen die je nodig hebt als je met je hond op reis gaat.
Bron: Baloise
Terug naar overzicht