Slaperig en toch achter het stuur? Dit zijn de gevolgen en zo voorkom je ze!

2 op 3 bestuurders gaf aan reeds met de auto gereden te hebben in slaperige toestand. Je herkent het misschien wel, je wordt wat suf maar denkt “Het zal wel lukken, het is niet ver meer rijden”.

Toch is het ten sterkste afgeraden om verder te rijden in deze toestand. In slaap vallen tijdens het rijden zou nl. de oorzaak zijn van één derde van het aantal zware of dodelijke verkeersongevallen.

Denk ook niet dat de slaperigheid zal verdwijnen door met open ramen te rijden of de muziek luider te zetten. Ook cafeïne dranken zoals koffie of energiedrankjes als RedBull of Nalu helpen slechts een korte periode.

Wat kan je preventief doen tegen slaperigheid achter het stuur?

  • Zet de verwarming niet te hoog in de auto
  • Stop regelmatig: om de 2uur is aangewezen
  • Zorg dat je voldoende slaap gehad hebt de nacht voordien, de ene persoon heeft meer slaap nodig dan de andere, bereken daarom hoeveel slaap jij nodig hebt om uitgerust te zijn:

– Neem het gemiddelde van 7,5 uur per nacht als startpunt.

– Schrijf op hoe laat je normaal gezien opstaat, en tel 7,5 uur terug.

Voorbeeld: als je tijdens de week opstaat om 7 uur ’s ochtends, dan zou je om half 12 moeten gaan slapen om aan 7,5 uur slaap te komen.

– Ga de komende 10 dagen iedere avond om half 12 slapen.

Word je aan het einde van die 10 dagen iedere ochtend wakker net voordat je wekker rinkelt? Dan is 7,5 uur de ideale hoeveelheid slaap voor jou.

Echter, als je na die 10 dagen nog steeds wordt gewekt door je alarm, probeer dan om een halfuurtje vroeger te gaan slapen. Zo kan je steeds je bedtijd met een halfuurtje verleggen, totdat je wakker wordt net voor de wekker. Dat is dan precies hoeveel slaap jij nodig hebt.

Bron: hln.be

Wanneer stoppen met rijden?

Indien je deze symptomen hebt wordt het afgeraden om je rit verder te zetten:

  • Prikkende ogen en/of zwaar aanvoelende oogleden
  • Concentratievermindering
  • Vaak geeuwen
  • Microslaap (of secondenslaap)

Een ongeval veroorzaakt of betrokken bij een ongeval?

Dan ben je maar beter voldoende verzekerd! Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

 

Terug naar overzicht