Sociale media is fun! Ja toch?

Jouw post heeft veel likes op Facebook. Je krijgt positieve reacties op je familiefoto op Instagram en je TikTok-dansje heeft een massa views.
Je digitale leven loopt op rolletjes. Maar ben jij je ook bewust van de gevaren die het online leven met zich meebrengt?

Cyberpesten, catfishing, grooming, … Je kunt geen nieuwssite meer open klikken of je leest er een bericht over.

Euhm, wat zeg je?

We leggen even enkele veelvoorkomende termen uit.

Online pesten is helaas niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Pesters sturen en posten haatberichten en zetten zo vaak het offline pesten online verder. 

Cyberbaiting en trolling zijn beide een vorm van cyberpesten. Trollen posten grove en beledigende reacties met als enige doel ruzie uit te lokken. Ze gebruiken vaak nepprofielen om zo hun anonimiteit te bewaren. Bij cyberbaiting word je door anderen gefilmd in een confronterende situatie. Die video wordt dan op sociale media geplaatst en gedeeld. De actualiteit leert ons dat die video’s in een mum van tijd viraal gaan.

Bij catfishing krijg je ook te maken met valse online profielen. Op datingsites en sociale media komen die vaak voor. Via die profielen zoekt de ‘catfish’ contact met onschuldige slachtoffers om hun vertrouwen te winnen en zo bijvoorbeeld geld af te troggelen. 

Kinderen zijn op steeds jongere leeftijd actief op sociale media. Ze zijn zich dikwijls nog niet bewust van de gevaren op het internet. Daar spelen groomers op in. Benadert een volwassene een jongere met het oog op seksueel contact? Dan spreekt men over grooming. 

Via de webcam of via chatberichten probeert de groomer het kind te overtuigen seksuele handelingen uit te voeren. Daar wordt dan beeldmateriaal van aangemaakt en verspreid. Het kind is zo meerdere malen slachtoffer.

Van sexting heb je ongetwijfeld al wel gehoord. Bij sexting deel je zelf seksueel getinte foto’s of video’s via je gsm of andere media. Is de ontvanger van slechte wil? Dan kan hij de beelden razendsnel de wereld insturen. De gevolgen zijn niet te overzien.

Als slachtoffer ben je uiteraard nooit in de fout. Maar ben je alert voor online bedreigingen? Dan kan sociale media zeker fun zijn! 

Wist je dat een cyberverzekering jou kan helpen met het opsporen van online gevaren? En jou kan bijstaan als er toch iets misloopt?

 

Bron: Baloise

Terug naar overzicht