Start nu al met pensioensparen om later je levensstandaard te behouden

Is het wettelijk pensioen jouw enige bron van inkomsten als je met pensioen gaat? Dan wordt het niet vanzelfsprekend om je huidige levensstandaard te behouden. Begin daarom vandaag nog met pensioensparen en geniet meteen van een belastingvermindering.

Hoe werkt het?

In 2021 kan je jaarlijks maximaal 990 of 1270 euro sparen. Als je ervoor kiest om 990 euro te sparen, dan krijg je een belastingsvoordeel van 30 % en krijg je 297 euro terug van de fiscus. Wie ervoor kiest om 1270 euro te sparen, heeft een voordeel van 25 % en krijgt 317,5 euro terug.

Een contract pensioensparen loopt minimaal 10 jaar. Om een contract af te sluiten, moet u minstens 18 jaar oud zijn en jonger dan 65 jaar. Hou er ook steeds rekening mee dat op jouw pensioenspaarcontract instapkosten en beheerskosten van toepassing zijn.

Het is enerzijds mogelijk om maandelijks automatisch een vast bedrag te storten. Anderzijds kan je het maximumbedrag ook storten op het einde van het jaar.

Wanneer start je er best mee?

Je start best zo vroeg mogelijk met pensioensparen. Want hoe vroeger je start, hoe groter het kapitaal dat je opbouwt. Pensioensparen is een ideale manier om dat extra kapitaal op te bouwen. Als je aan pensioensparen doet kun je bovendien nu al een belastingvermindering genieten.

Wat moet je zeker weten?

Wanneer je aan pensioensparen doet, mag je een behoorlijke beloning verwachten voor jouw spaarinspanningen. Die beloning komt in de vorm van een belastingsvoordeel. Via een belastingvermindering bij jouw jaarlijkse afrekening betaalt de fiscus jouw 30 % of 25 % terug, verhoogd met gemeentetaks. Eens je de leeftijd van 60 jaar hebt bereikt, betaal je slechts 8 % taks op het gespaarde kapitaal. Alle stortingen die je na je zestigste verjaardag doet, blijven fiscale voordelen opleveren, zonder dat je er een eindbelasting op betaalt. Bovendien betaal je geen taksen op gestorte premies. Let wel, de wetgever kan het fiscale voordeel en de eindbelasting in de toekomst aanpassen.

Meer weten?

Wil je ook jouw pensioenspaarplan extra zuurstof geven? Maak dan een afspraak met jouw makelaar. Hij bekijkt met jou het beleggersprofiel en kan je adviseren omtrent een pensioenspaarverzekering.

Terug naar overzicht