Stormweer op komst? Voorkom schade aan je huis en tuin

Bij hevig stormweer waait de wind 80 kilometer per uur of meer. Het risico op schade verhoogt aanzienlijk en de herstellingskosten kunnen hoog oplopen. Neem je voorzorgen om je huis en tuin te beschermen tegen het stormweer. Waterschade of schade door wind of hagel kun je missen als kiespijn. Wij geven je enkele tips om schade bij stormweer te voorkomen.

Schade voorkomen bij stormweer? Volg onze tips:

 • Voorkom stormschade door je woning te onderhouden. Een losse dakpan, een defecte dakgoot, een overhellende boom? Grijp tijdig in.
 • Doe altijd een check-up van je woning vooraleer je op vakantie vertrekt. Zo kom je na stormweer niet voor verrassingen te staan bij thuiskomst.
 • Hou alle ramen in je huis dicht, zeker als je thuis vertrekt. Ook geen kiepstand, want een kier is al genoeg om tijdens stormweer waterschade op te lopen.
 • Liep je stormschade op aan je dak? Klim tijdens stormweer nooit zelf het dak op. Blijf binnen, sluit ramen en deuren en bel de brandweer op het nummer 1722.

Laat je niet verrassen door stormweer:

 • Sluit ramen en deuren
 • Controleer vooraf of er niets los zit aan uw woning of op het dak
 • Zet binnen wat kan wegwaaien (tuinmeubelen, barbecue, …) of maak het vast (trampoline…)
 • Schakel toestellen die u niet nodig hebt uit en koppel ze los van het elektriciteitsnet
 • Parkeer uw wagen op een veilige plaats, indien mogelijk overdekt
 • Wees voorzichtig tijdens de storm: ga niet naar buiten als u binnen kunt blijven. Moet u toch buiten? Blijf op de hoofdwegen en blijf zo veel mogelijk uit de buurt van bomen
 • Laat de rolluiken van je zwembad geopend om beschadigingen door hagel te voorkomen

Is jouw tuin klaar voor zwaar stormweer?

Is er stormweer voorspeld? En ben je thuis? Hou dan een oogje in het zeil. Tuinstoeltjes, een barbecuestel, een parasol of een trampoline kunnen tijdens stormweer beschadigd raken of net zelf veel schade veroorzaken. Je wilt niet meemaken dat een tuinstoel dwars door het glas van je veranda vliegt. Of nog erger, door het glas van de veranda van de buren.

Neem daarom voorzorgsmaatregelen en berg de spullen in je tuin veilig op in de garage, in je huis of tuinhuis. Onder een pergola kan ook, maar maak dan alles stevig vast. Onder zo’n open constructie kan de wind lelijk huishouden.

Stormweer in België en jij bent op vakantie? Schakel je buren in!

Als je op verplaatsing bent of in het buitenland zit, heb je weinig aan die voorspellingen van stormweer. Doe daarom de moeite om je tuingerief veilig op te bergen voor je vertrekt. Achter slot en grendel, want dat houdt zowel dieven als regen en wind buiten. Heb je binnen geen plaats, maak dan tenminste je spullen vast, zodat ze niet kunnen wegwaaien. Je kunt ook een sleutel aan de buren, familie of vrienden geven. Zij kunnen je woning controleren en je in geval van stormschade informeren. Geef hun eventueel contactgegevens van personen (familie, vrienden, je makelaar) die in geval van schade meteen gebeld moeten worden. Een kapot raam of weggewaaide dakpannen moeten snel hersteld worden, om nog meer problemen of schade te voorkomen.

Stormschade verzekerd via woonverzekering

Heeft je woning tijdens hevig stormweer toch stormschade opgelopen? Dan kan je woonverzekering het leed verzachten. Een woonverzekering wordt in de volksmond ook wel eens een brandverzekering genoemd. Nochtans dekt zo’n verzekering niet alleen brand, maar ook schade door storm (met windstoten van 80 kilometer per uur of meer), hagel en water, elektriciteitsschade en – als je voor die optie kiest – ook diefstal.

Een vervallen of slecht onderhouden gebouw kan niet verzekerd worden. De kans op schade bij stormweer is dan te groot. Wil je je eigendom toch verzekeren tegen stormschade? Zorg dan eerst voor de nodige renovatiewerken.

Wat wel en niet verzekerd is, kun je navragen bij je makelaar. Hij of zij helpt je verder als stormschade jou overkomt. Neem bij schade altijd contact op met je makelaar en stuur gerust foto’s van de schade mee voor in je dossier.

Ook je tuinmeubels zijn verzekerd bij stormweer

Als je een woonverzekering hebt, geen paniek. Je inboedel, zoals verzekeraars dat noemen, is verzekerd bij stormweer, alsook het meubilair en andere spullen die deel uitmaken van je tuin of terras. Worden je tuinmeubels door stormweer beschadigd, dan zijn die verzekerd via je woonverzekering. Dat geldt trouwens ook voor je tuinhuis of hobbyserre. Op die manier kan een groot deel van de stormschade financieel vergoed worden.

Bescherm je auto tegen stormweer

Storm op komst? Parkeer je auto dan in je garage of onder de carport, als je die hebt. Hagelbollen kunnen tijdens hevig stormweer een spiegelgladde carrosserie veranderen in een pokdalig stuk metaal. En ook een afgekraakte boomtak kan veel stormschade veroorzaken. Dat soort van schade is gedekt als je een omniumverzekering hebt, maar onder bepaalde voorwaarden ook door de brandverzekering.

 

Bron: Baloise

Terug naar overzicht