Tips om kinderen te leren sparen

Geld beheren leer je het best op jonge leeftijd. Makkelijk is dat natuurlijk niet want kinderen zijn van nature ongeduldig. Ze willen alles en wel meteen! Maar sparen is nu eenmaal uitgesteld consumeren. En dat vraagt geduld. Zakgeld is het aangewezen middel om te beginnen sparen. Zo leert je kind om met een beperkt budget keuzes te maken.

Een paar tips om je kind te leren sparen:

  • Leg in eenvoudige woorden uit waarom sparen belangrijk is
  • Wijs erop dat als je je geld onmiddellijk uitgeeft aan nutteloze gadgets, het plezier van korte duur kan zijn. Met wat sparen en geduld kan je groter, leuker speelgoed kopen of op uitstap gaan. Daar geniet je veel meer van.
  • Maak sparen leuk. Kleef een foto van wat je kind graag wil op de koelkast of in zijn kamer. Of tel geregeld samen hoeveel geld er al in zijn spaarpotje zit. Het gespaarde geld zien groeien, werkt motiverend. Of moedig je kind aan door zelf evenveel bij te leggen als wat het zelf al gespaard heeft. Of spreek op voorhand af om elk de helft te betalen van wat je kind graag wil kopen.
  • Koop een leuke spaarpot voor je kind of, beter nog, kies die samen
  • Ga bijvoorbeeld voor een doorschijnend model zodat je kind zijn kapitaal ziet groeien. Zet de spaarpot op een zichtbare plek zodat je kind er regelmatig aan denkt en trots aan oma en opa kan tonen hoeveel het al gespaard heeft. En misschien is dit wel het uitgelezen moment waarop iemand een extra duit in het zakje doet zodat je kind zijn doel bereikt.
  • Let wel op dat je het spaardoel aanpast aan de leeftijd van je kind om het niet te ontmoedigen. Een realistisch spaardoel werkt stimulerend. Spreek af om bijvoorbeeld elke week of elke maand een vast bedrag te sparen voor het speelgoed of de uitstap waarvan je kind droomt.
  • Heeft je kind het nodige geld bijeen gespaard?
  • Ga dan samen het speelgoed kopen of de uitstap reserveren: zo wordt het resultaat meteen veel tastbaarder. Maak er vooral een leuk moment van!
  • Is je kind al wat ouder? Stel voor om het geld uit zijn spaarpot op een spaarrekening te zetten. Ga samen naar de bank om een rekening te openen. Je kind zal aanvoelen dat het een belangrijke stap is en zich met een echte spaarrekening “volwassen” voelen. Maak van de gelegenheid gebruik om uit te leggen dat geld veilig is bij de bank. Toon hoe een spaarrekening werkt. Leg uit dat het de bedoeling is om het geld een tijdje op de rekening te laten staan, behalve dan voor de dingen die er echt toe doen.
  • Is je kind ondertussen een tiener en wil het in de zomer op reis of naar een duur muziekfestival? Dan kan je overwegen te betalen voor klusjes zoals het gras maaien. Zo leer je je kind tegelijkertijd werken en sparen. Maar niet elk klusje in huis hoeft betaald te worden. Het is goed om dat ook in gezinsverband te bespreken!

Bron: Wikifin

Terug naar overzicht