Tuinspelletjes voor jong en oud

Het is officieel lente, dat kunnen we niet ontkennen. De dagen lijken terug langer, de zon komt vaker piepen, vogels zijn volop bezig met het maken van nest… .

Maar gezien de bijzondere omstandigheden waarin we ons momenteel bevinden is het niet vanzelfsprekend om zoals andere jaren eender welke buitenactiviteit te doen. We dienen namelijk zoveel mogelijk in ons kot te blijven, wist minister van volksgezondheid Maggie de Block onze te adviseren. Een wandeling of fietstocht niet ver van huis en met een veilige afstand van anderen kan nog net.

Om hier toch wat variatie in te krijgen hebben wij 5 activiteiten opgesomd die je thuis in de tuin kan doen. Zo hoef je niet op openbare plaatsen te komen en kan je het leuk hebben in dit lenteweer.

1. Trefbal: 

Maak twee teams waarbij je vanuit het ene veld de andere probeert af te gooien door hem/haar te raken met de bal. Wordt de bal gevangen dan ben je zelf af en moet je naar de achterlijn van je tegenstander. Vanaf daar mag je ook proberen om de tegenstander af te gooien als je de bal binnen handbereik krijgt. Het veld dat als eerste leeg is verliest.

2. Bowlen: 

Heb je een eigen tuinpad? Ideaal om te bowlen! Zorg voor 10 dezelfde flessen, plaats ze in een V-vorm en ga op zoek naar een bal. Klaar? Bowlen maar! Tip: Spelen er kleine kinderen mee? Laat ze stenen langs de rand van het pad leggen die als ‘hekjes’ dienen.

3. Kubb of petanque: 

Beide spelletjes zijn echte sfeermakers. Het spel kan met 2 of meerdere spelers gespeeld worden.

4. Waterflessen omgooien

Vul voor iedere speler een fles water (Draai de dop er niet op.) Zet alle flessen in een kring. Elk kind moet voor een fles gaan staan. Om de beurt mogen ze met een bal proberen om een fles om te gooien. Degene die aan het einde van het spelletje het meeste water over heeft in zijn fles, is de winnaar.

5. Levend ganzenbord

Teken een Ganzenbord met krijt op de stoep. Gebruik een grote dobbelsteen. Je kunt naar eigen inzicht de vakken indelen met opdrachten. Maar een ‘gevangenis’ en ‘ga drie plaatsen terug’ mogen natuurlijk niet ontbreken.

 

Terug naar overzicht