Veilig in het verkeer, ongeacht het weer

November, nog even en de winter staat weer voor de deur.
Laat je niet verrassen en maak je auto nu al klaar voor de koude en natte maanden die komen.

Vervang tijdig je banden

De eerste stap die je kunt zetten, is je zomerbanden inwisselen voor winterexemplaren. Zomerbanden kunnen bij temperaturen onder de 7°C verharden waardoor ze de grip op de weg verliezen. Bovendien mag een auto in principe hooguit vier jaar op dezelfde banden rijden. Daarna is het sowieso beter om ze te vervangen, ongeacht het seizoen. 

Verzorg je accu

Een ander veelvoorkomend probleem in de wintermaanden is een lege accu. En meestal overkomt je dat op de meest ongewilde momenten, bijvoorbeeld wanneer je al te laat bent om naar het werk te vertrekken. 

Je accu loopt leeg omdat het stroomverbruik van je auto in de winter sterk stijgt. Voorkom onnodige stresssituaties door stroomverbruikers zo veel mogelijk uit te zetten als je ze niet echt nodig hebt. Schakel bijvoorbeeld de achterruitverwarming uit zodra je weer een helder zicht hebt.

Houd rekening met de weergoden

In de winter horen regen en slecht weer tot de grootste gevaren. Vooral ijsvorming en aquaplaning kunnen dan voor problemen zorgen. Door je snelheid aan te passen en regelmatig de bandenspanning en het bandenprofiel te controleren, bescherm je je tegen ongevallen. 

Let ook op bij sterke wind. Afhankelijk van het gewicht van je auto en zijn contactoppervlak met de weg, kan een windvlaag jouw auto meters ver verplaatsen!

Bij regen en sneeuw is het altijd belangrijk je snelheid aan te passen en meer tijd voor een rit in te plannen. Twijfel je of het nog veilig is om zelf met de auto de baan op te gaan? Dan laat je je auto beter staan en kies je voor een ander transportmiddel zoals het openbaar vervoer. 

Zo kom je steeds veilig op je bestemming.

Houd ten slotte rekening met onverwachte obstakels, zoals opdwarrelende blaadjes, stukken plastic of afgebroken takken. Neem gas terug en rij voorzichtig om plotse uitwijkmanoeuvres te vermijden. Dat moet je trouwens altijd doen, niet enkel bij slecht weer. 

Kijk ook eens in je auto

Niet alleen de toestand van de weg of het weer brengen risico’s met zich mee. Ook in de auto moet je gevaren voorkomen. Een licht voorwerp, zoals een mobiele telefoon van 300 gram, kan bij een snelheid van 50 km/h een gevaarlijk projectiel worden als je plots moet remmen. 

Zorg daarom dat je bagage op haar plaats blijft. Leg zo veel mogelijk in de koffer en gebruik een veiligheidsnet of spanbanden om te voorkomen dat spullen vliegende projectielen worden bij een ongeval. 

 

Bron: Baloise

 

Terug naar overzicht