Wat met je brandverzekering bij een verhuis?

Staat er op korte of iets langere termijn een verhuis op je programma? Dan is het belangrijk om even stil te staan bij je brandverzekering.

Wijziging aan brandverzekering nodig bij verhuis?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een verhuis in België of een verhuis naar het buitenland. In beide scenario’s is het cruciaal om zo snel mogelijk je verzekeringsmakelaar op de hoogte te brengen van de verhuisplannen. Zo kan die alles tijdig in orde brengen. De kans bestaat immers dat je brandverzekering gewijzigd moet worden in functie van je nieuwe woning. Ook de premie die je betaalt, kan wijzigen na je verhuis.

Brandverzekeringen bij verhuis in België

Gedurende een periode van 120 dagen (om en bij 4 maanden) blijft je brandverzekering geldig voor zowel je nieuwe als je huidige woning. En dit voor het gebouw én voor de inboedel. Die periode start vanaf de dag dat je de sleutels van de nieuwe woning in handen krijgt.

Zodra de 120 dagen voorbij zijn:

  • en je oude woning is verkocht, dan is je brandverzekering alleen nog van toepassing op je nieuwe woning.
  • Is je oude woning op dat moment nog niet verkocht? Dan zal je verzekering blijven lopen voor je oude woning, ook al woon je al in je nieuwe woning. Je neemt in dat geval een nieuwe verzekering voor je nieuwe woning.
  • Ook als je een woning gekocht hebt, maar je er pas veel later naartoe kan verhuizen (omdat de huidige eigenaars er nog in blijven wonen of omdat de woning opgeknapt moet worden), is het mogelijk dat je twee brandverzekeringen nodig hebt. Bespreek dit zeker met je makelaar!

Opgelet: als je in je huidige brandverzekering ook de keuze verzekering Diefstal en vandalisme genomen hebt, dan moet je die hernieuwen na de termijn van 120 dagen. Op dat moment houdt deze verzekering immers op en ben je dus hiervoor in je nieuwe woning niet langer verzekerd. Wil je graag verzekerd blijven tegen diefstal en vandalisme, laat dit dan zo snel mogelijk aan je makelaar weten.

Brandverzekering bij verhuis naar het buitenland

Als je eigenaar bent van een woning en je verhuist naar het buitenland, dan blijft je brandverzekering voor je huidige woning gewoon lopen voor wat het gebouw betreft. Ook al woon je er niet meer. Wil je deze verzekering stopzetten, dan moet je dat aan je makelaar melden.

De verzekering voor de inboedel loopt af de dag na je verhuis. Huurde je de woning, dan loopt je waarborg Huurdersaansprakelijkheid nog 120 dagen, te rekenen vanaf de dag na je verhuis.
Voor je woning in het buitenland moet je een brandverzekering nemen bij een verzekeraar van dat land.
 

Bron: Baloise

Terug naar overzicht