Wat na de afschaffing van de Vlaamse woonbonus?

Wie sinds 1 januari 2020 een lening afsluit voor de aankoop van een woning in Vlaanderen kan niet langer rekenen op het fiscale voordeel van de Vlaamse Woonbonus.

De woonbonus was een belastingvermindering gedurende de looptijd van je lening.

Tussen 2016 en 2019 werd de Vlaamse woonbonus omgevormd tot de geïntegreerde woonbonus.

Sinds 1 januari 2020:

  • komen nieuwe leningen niet langer in aanmerking voor de woonbonus;
  • wordt het tarief van de registratiebelasting met 1 procentpunt verlaagd.

De voordelen van de woonbonus waren moeilijk te combineren met die van het langetermijnsparen omdat ze tot dezelfde fiscale korf behoorden.

De regering hoopt echter de pijn te verzachten dankzij het invoeren van verlaagde tarieven van het verkooprecht (registratiebelasting). Wie vorig jaar nog in aanmerking kwam voor de aankoop van een woning aan het tarief van 7%, ziet deze nu dalen naar 6%. Renoveer je je woning energetisch, dan betaal je nog slechts 5%.

De compensatie: langetermijnsparen

Omdat je geen belastingvermindering meer hebt op het hypothecaire krediet van je eigen woning, afgesloten vanaf 2020, is er nu extra ruimte vrijgekomen voor de fiscale voordelen van het langetermijnsparen.

Hoe vroeger je namelijk begint te sparen, hoe rooskleuriger je pensioen er financieel uitziet. Daarbovenop geniet je op je stortingen nu al elk jaar een belastingvermindering en kan je zo toch voor een deel de verwijdering van de belastingvermindering gelinkt aan de woonbonus compenseren.

 

Terug naar overzicht