Wetgeving en verzekering voor drones: wat moet je weten?

Met een drone ziet het landschap om je heen er heel anders uit. Je ontdekt onverwacht mooie plekjes en voelt je vrij als een vogel. Maar wie met een drone vliegt, moet zich wel aan de regels houden. Sinds april 2016 is er een nieuwe wetgeving voor drones. Wanneer mag je met een drone vliegen en onder welke voorwaarden? Wat als je drone schade veroorzaakt? Heb je een opleiding nodig? Je leest het hier.

Vliegen met drones: wat zijn de regels?

Drones worden ingedeeld in vier categorieën en voor elke klasse gelden andere regels qua toegelaten gewicht, maximumhoogte en minimumleeftijd van de piloot.

  Recreatief Klasse 2 Klasse 1b Klasse 1a
Gewicht < 1 kg < 5 kg < 150 kg < 150 kg
Maximale hoogte Max. 10m boven de grond Max. 45m boven de grond Max. 91m boven de grond > 91m boven de grond
Minimumleeftijd piloot Geen 16 jaar 18 jaar 18 jaar
Privé of professioneel gebruik Privé Professioneel Professioneel Professioneel

Moet je een drone verzekeren?

Of je voor je drone een verzekering nodig hebt, hangt af van de categorie waarin hij valt. Voor recreatieve drones is er geen BA-verzekering nodig, voor drones uit klasse 2, klasse 1b en 1a is een BA-verzekering wel verplicht. Zo’n verzekering dekt de schade die jouw drone veroorzaakt aan derden als hij bijvoorbeeld ergens tegenaan vliegt.

Ben je zelfstandige of oefen je een vrij beroep uit, dan kun je je verzekering BA Uitbating bij Allianz laten uitbreiden met een BA-dekking voor drones. Je makelaar regelt dit voor jou, want dit is maatwerk!

Dekt je familiale verzekering schade door een drone?

Voor een recreatieve drone – waarmee jij zelf of je kind voor het plezier vliegt – heb je dus volgens de wet geen aparte verzekering nodig. Maar wat gebeurt er dan als je schade veroorzaakt aan anderen? Moet je die dan zelf betalen? Je familiale verzekering komt tussen. Opgelet, dit geldt enkel voor recreatief gebruik, niet voor professionele drone-activiteiten.

Wat als je drone zelf beschadigd raakt?

Als je een verzekering hebt voor je drone, dekt die alleen schade aan anderen. Schade aan jezelf of aan je drone is niet verzekerd.

Opleiding en examen voor drones?

         Vlieg je enkel recreatief met een drone (geen klasse 2, 1b of 1a), dan moet je geen opleiding volgen of examen afleggen.

         Wil je een drone klasse 2 besturen, dan moet je een theoretische opleiding volgen en een praktische vaardigheidstest afleggen.

         Voor een drone klasse 1b of 1a moet je over een ‘bewijs van bevoegdheid’ beschikken. Dat behaal je door te slagen voor een theoretisch en praktisch examen en een medisch attest af te geven.

Bron: Allianz.be

Terug naar overzicht