Woning gevonden? Start meteen met de voorbereidingen

Heb je een nieuw huis of appartement gevonden? Super! Hoogstwaarschijnlijk heb je nu ook 1001 dingen aan je hoofd. Want een nieuw huis of appartement kopen of huren is één ding, maar de verhuis praktisch regelen en het verhuizen zelf, is nog een ander ding. Van woning veranderen brengt sowieso kosten met zich mee maar mensen onderschatten vaak ook de kost die gepaard gaat het het verhuizen zelf. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je rekening kan houden om jouw verhuis zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Stel je deadline op

Van zodra je een nieuwe woning gevonden hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk een verhuisdatum vast te leggen. Zo heb je een duidelijke deadline om naartoe te werken. Eens je de datum hebt vastgelegd, kijk je best na of de buurt van jouw huidige woning en de buurt van je nieuwe woning, toegankelijk zijn op die dag. Het zou maar eens net toeval moeten zijn dat er op de dag van jouw verhuis een omleiding, wegenwerken, een markt of een kermis is in jouw straat.

Regel helpende handen

Vraag daarnaast ook aan familie en vrienden om die dag vrij te houden om je te komen helpen. Zo kom je op de dag zelf niet voor verrassingen te staan als je geen helpende handen geregeld hebt op voorhand. Herinner hen er best geregeld eens aan. Zorg ook dat je zelf zeker vrij bent op die dag door dit eventueel te regelen met je werkgever. Kijk zeker ook je contract eens na want soms hebben werknemers recht op een dag klein verlet om te verhuizen. 

Vraag een offerte aan

Indien je van plan bent om beroep te doen op een professionele verhuisfirma, is het aangeraden om een aantal offertes te laten maken. Op die manier kan je de kosten drukken door voor de meest voordelige firma te kiezen. Verhuisbedrijven factureren per uur, op basis van het volume of het aantal vierkante meter. Weet dat er verschillende serviceniveaus zijn, van het eenvoudig transport van uw spullen tot inpakken en opslaan. De prijs hangt af van verschillende factoren: te verhuizen volume, afstand, hoeveelheid zware en grote voorwerpen… Alles bij elkaar moet u rekenen op 500 tot 2.000 euro. De gemiddelde prijs voor een verhuis bedraagt ongeveer 1.500 euro. 

Ben je van plan om al je meubels en verhuisdozen zelf te verhuizen? Reserveer dan tijdig een bestelwagen en eventueel een verhuislift. Misschien heeft iemand uit je familie of vriendenkring wel een geschikt transportmiddel die je die dag gratis mag gebruiken of tegen een kleine vergoeding. 

Meten is weten

Om op de verhuisdag zelf niet voor verrassingen komen te staan of om kosten door schade te beperken, meet je op voorhand best eens alle kamers, deuren en vensters op. Zo is het duidelijk welke meubels in welke ruimte zullen passen en moet je je hoofd hier op de verhuisdag zelf niet meer over breken. 

Vergeet je makelaar niet

Tot slot breng je best, van zodra je een nieuwe woning hebt gevonden, jouw makelaar onmiddellijk op de hoogte zodat je woningverzekering in orde kan gebracht worden. We kunnen je verzekeren dat hoe dichter naar de verhuisdag toe, hoe minder je hoofd zal staan naar het regelen van een verzekering. Je woningverzekering is dus best een van de eerste zaken die je in orde brengt van zodra je weet dat je gaat verhuizen. Zo hoef je daar tijdens de volle verhuisperiode niet meer aan te denken. 

Terug naar overzicht