Zijn zonnepanelen verzekerd in je brandverzekering?
Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, zijn die dan automatisch verzekerd in je brandverzekering? En moet je je verzekeraar verwittigen wanneer je zonnepanelen hebt? Je leest het hier.
Zijn zonnepanelen verzekerd tegen brand- en stormschade?
Wat als er iets misgaat? Een fikse storm teistert je zonnepanelen, er ontstaat een brand in je woning die je zonnepanelen onherstelbaar beschadigt, …
Wel, we hebben goed nieuws: de meeste verzekeraars verzekeren zonnepanelen standaard in de brandverzekering voor je privéwoning. Zo zijn je zonnepanelen beschermd tegen
- schade door brand, rook of roet
- schade door sneeuw, storm en hagel
- glasbreuk
Je brandverzekering dekt trouwens ook de schade die je zonnepanelen aan anderen veroorzaken. Bijvoorbeeld als een zonnepaneel los komt van je dak, tegen de woning van je buren vliegt en zo die woning beschadigt.
Kun je zonnepanelen verzekeren tegen diefstal?
Hoe raar dit ook mag klinken, dieven stelen vaak zonnepanelen. Wat als ze je zonnepanelen stelen terwijl jij bijvoorbeeld met vakantie bent? Zonnepanelen maken deel uit van je woning, dus zijn ze automatisch meeverzekerd in je brandverzekering. Laat de waarde van je zonnepanelen mee opnemen in de totale verzekerde waarde van je gebouw.
Verwittig je best je verzekeringsmakelaar als je zonnepanelen hebt?
Ja, breng je verzekeraar meteen op de hoogte als je zonnepanelen er liggen. Geef ook door hoeveel je zonnepanelen precies kosten. In bepaalde gevallen moet de verzekeraar dit bedrag aan de verzekerde waarde van je gebouw toevoegen. Je makelaar kan je hier meer info over geven.
Geldt er een franchise bij schade aan je zonnepanelen?
Heb je schade aan je zonnepanelen, dan zal de verzekeraar bij het betalen van de schadevergoeding de normale franchise in je polis toepassen. Die kan verschillen per verzekeraar. Bij twijfel, raadpleeg je makelaar.
Moet ik een extra verzekering nemen bij de leverancier van de zonnepanelen?
Sommige leveranciers van zonnepanelen bieden zelf een verzekering aan. Gaat het over brand, storm, glasbreuk of elektriciteitsschade, dan moet je die extra verzekering niet nemen. Je geniet via je brandverzekering dan al de nodige bescherming. Een verzekering voor extra garantie kan wel nuttig zijn.
Bron: Baloise
Terug naar overzicht